• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

110 éve sikertörténet – 7. rész

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A Richter Gedeon gyógyszergyár 110 esztendős dicsőséges ténykedésének kronologikus története.

1901 - Richter Gedeon (1872-1944) gyógyszerész a budapesti Sas gyógyszertár üzleti jogának megvásárlására kérelmet nyújt be a hivatalba. Innen számítják a Richter gyár születésnapját.
1902 - Richter Gedeon a mellékvesekéreg-hormon kivonatából az első organoterápiás készítményét, az adrenalin hatóanyagú Tonogen Suprarenale Richter oldatát forgalmazza.
1905 - A lecitinalbuminát előállításának bejelentésével Richter Gedeon készítményeinek szabadalmi védettsége elkezdődik.
1906 - A jód- és brómlecitin tabletták termékszabadalma és forgalmazásának kezdete. Richter Gedeon gyártelep létesítésére Budapesten a kőbányai Cserkesz utca 63. szám alatti, 3525 négyzetméter nagyságú telket meg veszi meg.
1907 - A Cserkesz utcai gyártelep építését a hatóságok engedélyezik, s még ugyanebben az kezdődik a termelés. Richter Gedeon a fitokémiai készítmények előállításáról egy svájci szakemberrel tárgyal.

1908 - A Richter gyár első szintetikus szabadalma: az acetil-szalicilsav litiumsójának előállítása (Hydropirin). Az első külföldi képviselet Olaszországban nyitják meg.
1911 - A vállalat a lecitin vastartalmú vegyületeinek előállítását szabadalmaztatja. Négy növénykémiai készítmény kifejlesztésére együttműködési szerződés köt a bécsi Siegmund Fraenkel professzorral. Az első magyar gyógyszerészeti kiállításon a gyár termékei – mindenekelőtt 2 új szintetikus készítmény, a Hyperol fertőtlenítő szer, továbbá a Kalmopyrin láz- és fájdalomcsillapító – sikeresen szerepelnek.
1912 - Az első növénykémiai készítmény szabadalma nyomán forgalomba kerül az Adigan, a gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata) levelének tisztított kivonata. Az organoterápiás termékpaletta a Glanduitrin hormonkészítménnyel, a Hormogland termékcsalád első termékével bővül.


1918 – IV. Károly király emlékérmet adományoz a Richter gyárnak.
1923 - Az 1921-ben felfedezett inzulint a Richter gyárban Lasztovicza Sándor kutató vegyészmérnök laboratóriumi mennyiségben állítja elő. A vállalat Richter Gedeon Vegyészeti Gyár néven, 50 millió korona alaptőkével családi részvénytársasággá alakul. Zágrábban az első külföldi leányvállalat kezdi meg működését.
1925 - Elsőként a magyar gyógyszeriparban biológiai értékmérő laboratórium létesül.
1926 - A vállalat forgalomba hozza az ország első inzulin készítményét (Insulin-Richter). Piacra kerül az Ergam az első anyarozs alkaloidokat tartalmazó készítmény.
1927 - Újabb organoterápiás szer, a Glandubolin kerül forgalomba. Megjelenik a vállalat jubileumi kiadványa. Ebben áttekintik az elmúlt 25 év eredményeit és ismertetik a termékpalettát. A vezetőség abbéli reményét fejezi ki, hogy a hazai gyógyszeripar a jövőben is a magyar szorgalom, tehetség és tudomány letéteményese lesz.

1929 - A cégalapító Richter Gedeon vezérigazgató kormány-főtanácsosi címet kap. A vállalat a Hormogland termékcsalád kifejlesztéséért a barcelonai nemzetközi kiállításon a kiállítás nagydíjasa lett. Az 1920-asévektől a második világháború kitöréséig a cég különböző nemzetközi kiállításokon 12 aranyérmet szerez. Erre az időszakra esik az egész világot behálózó kereskedelmi és képviseleti láncolat kiépítése és működtetése, ami csaknem 100 országban a vállalat készítményeinek forgalmazását biztosítja.
1930 - A vérképző hatású Perhepar forgalomba hozatalának esztendeje. Megkezdődik a készítmények hatóanyag-tartalom szerinti minősítése.
1931 – Ekkor indul a kristályos ösztron ipari termelése. A 30-as évek elejére a vállalatot már a világ ösztrongyártó cégeinek élvonalában tartják számon. Eljárás születik a hasnyálmirigy hatékony alkotóinak kinyerésére. Forgalomba kerül az értágító hatású Myofort organoterápiás készítmény is. A cég külföldön 1931-1935 között 10 leányvállalatot alapít.
1932 – Kapható a savmegkötő hatású Magnocarbon tabletta.
1934 - Glanduantin márkanéven gonadotróp hormont dobnak piacra.
1935 - Forgalomba kerül az emésztést elősegítő Bienzym tabletta és az asztmaellenes Lysasthmin injekció.
1938 - A vízhajtó Dilurgen – hatóanyaga a merallurid – az első szintetikus originális Richter gyógyszer. Ekkortól kapható már a Protamin Zink Insulin „Richter".
1939 – A valamennyi vitamint tartalmazó készítmény forgalmazására születik javaslat. Ugyanezen évben a vállalatot hadiüzemmé nyilvánítják.
1942 – A zsidótörvények alapján Richter Gedeont vezérigazgatói állásából nemcsak elbocsátják, de egy időre a gyárból is kitiltják.
1944 - Érdemeire való tekintettel a hatóságok engedélyezik Richternek, hogy szaktanácsadóként dolgozhasson tovább. Még augusztusban mentesítik a zsidótörvények hatálya alól. A német megszállást követően a vállalat igazgatósága lemond, szakmai vezetők veszik át a cég irányítását. Richter Gedeon svájci útlevél birtokában sem hagyja el az országot. A nyilas hatalomátvétel után svéd védettség alá kerül, ám 1944. december végén egy nyilas osztag sokadmagával elhurcolja, a Dunába lövi.

1945 - Újraválasztják a vállalat igazgatóságát, a munkavállalók érdekképviseletére üzemi bizottságot alakítanak. E grémium részt kap a vállalat irányításából. A szakmai folytonosságot Pillich Lajos volt műszaki igazgató képviseli az igazgatóságban.
1948 – A cég államosításának esztendeje. Elkezdődik a tervgazdálkodás évtizedekig tartó korszaka.
1949 - Megtervezik a gyár rekonstrukciós munkálatait. Forgalomba kerül az új korszak első originális készítménye, az asztmaellenes Dehistin tabletta.
1950 - Hozzákezdenek a gyár rekonstrukciós munkáihoz.
1951 - A vállalat nevéből törlik a Richter márkanevet, Kőbányai Gyógyszerárugyár lett belőle.
1953 - A véralvadásgátló Heparin gyártásának kezdete.
1954 - Budapesten a Soroksári úti B12-gyártó üzemet avatják.
1956 - A vállalat a B12-vitamin fermentációs úton történő előállítását szabadalmazza.
1957 - Forgalomba kerül a Spiractin (Karyon) légzésserkentő originális készítmény.
1958 - Kapható már a szintetikus Oxytocin.
1959 - Forgalomba kerül az originális izomrelaxáns Mydeton.
1961 - Megtörténik a szintetikus adrenokorikotróp peptid (ACTH) szabadalmazása.
1963 – A gyulladásgátló hatású Depersolon, a vállalat első originális szteroid szerének gyártása, forgalmazása.
1964 - Újabb originális készítmény, a gyulladásgátló sebkezelő Phlogosam bővíti a termékpalettát.
1966 - A vállalat első orális fogamzásgátló készítménye, az Infecundin vényre kapható a patikákban.
1967 - A Dorogi Szénfeldolgozó Vegyipari Vállalatot a Kőbányai Gyógyszerárugyárba olvasztják.
1969 - Dorogon megkezdődik a növényvédő szerek gyártása.

1972 - Dorogon indul a Fabulon kozmetikai üzletág termelése indul. A Themis Chemicals Ltd. közös vállalat irányításával B12 üzem épül az indiai Vapi-ban. Átadják az ACTH üzemet.
1977 - Forgalomba kerül a vállalat legsikeresebb 20. századi originális szere, a vinpocetin hatóanyagú Cavinton.
1979 - Farmakológiai kutatóközpont épül.
1981 – Kapható originális készítmény lett, a vérnyomáscsökkentő hatású Tobanum.
1982 - Új originális szer, az Arduan műtéti izomlazító.
1986 - Dorogon megkezdődik a veszélyes hulladék égetőmű zöldmezős beruházása.
1989 – Termelni kezd a Dorogi Hulladékégető közös vállalat, továbbá átadják az újonnan épült Biotechnológiai Kutató Központot.

1990 - Hazai szakmai vezetés alatt újraalakul a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt.
1993 - FÁK piaci jelenlét kialakítása: Gedeon Richter Ukrfarm néven ukrán-magyar vegyes vállalat alapítása; Pharmarichter néven orosz-magyar vegyes vállalat létrehozása történik.
1994 - A régió első gyógyszercégeként a Richter részvényei nyilvános kibocsátás keretében tőzsdére kerülnek. Kezdetét veszi a privatizációs program. Ez a társaságban lévő állami tulajdonrész fokozatos csökkentésével jár. Megalakul a Richter referenciapatika-hálózata.
1995 - A privatizáció következő szakaszának sikeres lebonyolítása. Ennek során az állami tulajdonrész 43,6-ra csökken. Innovációs különdíj a Quamatel fekélyellenes készítményért.
1996 - Új originális termék, a sebkezelő Curiosin kerül forgalomba, a termék Innovációs Különdíjat is kap. Döntés születik egy Moszkva melletti zöldmezős beruházásról.
1997 - A privatizáció újabb szakaszának sikeres lebonyolítása, 1 millió darab új részvény kibocsátásával alaptőke emelés. Az állami tulajdonrész 25,2%-ra csökken. Innovációs különdíjat kap a Társaság Regulon és Novynette fogamzásgátló készítménye.
1998 - A Richter Gedeon Rt. a román államtól a marosvásárhelyi Armedica gyárat, a Gedeon Richter Románia S.A. elődjét megvásárolja.
1999 - A Magyar Kémia Oktatásért Díj alapítása. Megkezdi működését Oroszországban a Gedeon Richter-Rus gyár.


2000
– Működni kezd a világszínvonalon megépített Hormonüzem.
2001 - A Társaság 100 éves fennállásának ünnepségsorozata. A Rátz Tanár Úr Életműdíj alapítása. Innovációs Díj a Mycosyst készítményért.
2002 - A Richter Csoport új tagja a GZF Polfa gyógyszergyár, jelenlegi nevén Gedeon Richter Polska. A Richter Gedeon a Magyar Egészségügyért Alapítvány alapítása. Innovációs Nagydíj a Rexetin készítményért.
2004 - Az ÁPV Rt. az állami tulajdonú Richter részvényekre cserélhető kötvényt bocsát ki zárt körben, ennek lejárata 2009. E konstrukció biztosítja, hogy az állam 25%-ban 5 évig tulajdonos marad a társaságban. Richter-Themis Medicare néven új, jellemzően hatóanyaggyártó vállalat alapítására kerül sor Indiában. Technológiai Innovációs Díj a Terbisil készítményért.
2005 - A Biotechnológiai Kísérleti Félüzem átadása. Innovációs Nagydíj a fixkombinációs Lisonorm készítményért.
2006 - A Technológiai Kísérleti Nagylaboratórium átadása.
2007 - A Társaság kutatói birtokba veszik az újonnan épült Kémiai Kutató és Irodaépületet. Németországban Richter-Helm biotechnológiai vegyes vállalat alakul, ami korszerű üzemet is működtet.
2009 - A 2004-ben kibocsátott átcserélhető kötvények lejártakor az MNV Zrt. újabb Richter részvényekre cserélhető kötvényeket bocsát ki. A részvények megtartásával a magyar állam célja további 5 évre a Richter stratégiai függetlenségének biztosítása. Technológiai Innovációs Díjat kap a Portiron termékcsalád.
2010 - Újabb akvizíciók keretében a Társaság felvásárolja a svájci PregLem céget és a német Grünenthal nőgyógyászati üzletágát.

(vége)