• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Richter támogatásával létrejött Budapest első minierdője

Hírek 2021.06.01 Forrás: Weborvos
A Richter támogatásával létrejött Budapest első minierdője

A 120 éves fennállását ünneplő Richter egy városi minierdő telepítését valósította meg a budapesti Tabánban.

A Richter 120 éves fennállásának alkalmából az idei év során számos programmal és aktivitással igyekszik megemlékezni az alapító, Richter Gedeon szellemi hagyatéka és az elmúlt több mint egy évszázad jelentősebb eseményeiről, eredményeiről. Az emlékév részeként valósult meg a minierdő telepítése is, melynek eredményével már találkozhatnak a Tabánba látogatók - tudatták közleményben.

A Richter Gedeon Nyrt. támogatásával telepített minierdő nem csupán Magyarországon, de Kelet-Európában is egyedülálló kezdeményezés. Amennyiben a kísérleti projekt sikeresnek bizonyul, úgy a FŐKERT további erdők telepítését tervezi a városi klímaváltozás ellensúlyozására.

(Facsemeték előkészítése a minierdő telepítéséhez)

„Franciaország, Belgium, USA, Thaiföld, Japán, Nagy-Britannia, India, Hollandia után végre Magyarországon is lesz Miyawaki erdő. A 120 telepített növény között olyan fajok találhatóak, mint a barkócaberkenye, gyertyán, vadkörte, vénic szil, kocsánytalan tölgy, csíkos kecskerágó, egybibés galagonya, és legnagyobb számban mezei- és korai juhar. Ezek a fajok a budai hegyek lejtőin jellemzően őshonosak, így a kis erdővel a meszes talajú, középhegységi lombhullató erdő társulást imitáljuk. A Miyawaki erdők sajátossága, hogy a fiatal növények fényért való versengésére építi a sikert, így nem kell évtizedeket várni, hogy elérjék azt a magasságot és fejlettséget, amitől már erdőnek látszik az erdő. Mivel a városi környezetben a talaj minősége már nem kimondottan jó, ezen a folton talajcserét kell végeznünk az ültetés előtt. Az első magyar Miyawaki erdő 120 fája az idén 120 éves első magyar gyógyszergyár, a Richter Gedeon Nyrt. ajándéka a budapestieknek.” – foglalta össze a projektet a Főkert nonprofit Zrt. Társadalmi Kapcsolatok Osztálya.

(Kerítés is készült a minierdő védelmére)

„A Richter majd 120 éves fejlődésének állandó építőelemei a hosszú távú gondolkodás és a folyamatos innováció. Ennek keretében az üzleti mellett kiemelt hangsúlyt fektetünk a környezeti és társadalmi fenntarthatóság szempontjaira is, hiszen tudjuk, hogy hosszú távon csak úgy lehetünk sikeresek, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk környezetünk védelme érdekében és felelősséget vállalunk társadalmunk iránt. Ez a minierdő projekt egyszerre szimbóluma az egészség megőrzésének és az innovációnak, így nem is volt kérdés, hogy támogatjuk a kezdeményezést. – mondta el Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

A minierdők koncepciója a japán botanikus, Akira Miyawaki nevéhez fűződik, aki több mint ezer ilyen apró erdőt ültetett el Japánban és Malajziában. Ezek a minierdők nagyságrendileg tízszer gyorsabban nőnek, mint a hagyományos telepítésű erdők, a növekedés átlagos, éves mértéke megközelítőleg eléri az 1 métert. Sűrűségük harmincszoros, mivel négyzetméterenként 3 fa kerül elültetésre. Egy Miyawaki erdőben minimum 30, különböző féle fafaj található.

(Kelet-Európa első minierdője a budapesti Tabánban)

Legolvasottabb cikkeink