• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Amszterdamba költöztetik az ügynökséget

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

A szervezet munkatársai is Amszterdamot választották, egyébként akár a 70-90 százalékuk is felmondást fontolgatott volna.

Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Amszterdamba, az Európai Bankhatóságot (EBA) pedig Párizsba fogják költöztetni Londonból az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése után - döntött az EU-tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn Brüsszelben. A tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülésén többfordulós, titkos szavazás útján választották ki az új helyszíneket.

A jelenleg még Londonban működő, a Brexit miatt azonban költözni kényszerülő két uniós ügynökség új székhelyeként eredetileg huszonegy tagállam huszonhárom városa pályázott, Horvátország, Írország és Málta azonban később visszalépett az EMA-ért folyó versenytől, amelyért így tizenhat, míg az EBA-ért nyolc város szállt versenybe.

A fogadóirodák az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős EMA befogadására Amszterdamot, Milánót és Pozsonyt tartották a fő esélyeseknek, utóbbi helyett azonban Koppenhága került be a voksolás második fordulójába, a harmadikba pedig már csak a holland és az olasz város.

A magyar delegációt vezető Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár arról számolt be az MTI-nek adott telefonos interjújában, hogy véleménye szerint az lett volna tisztességes, ha legalább az egyik ügynökség Közép- vagy Kelet-Európába kerül.

"Nagy tanulság, hogy kizárólag szavakban létezik mindaz, amit több nyugat-európai tagállami, intézményi vezető mond a földrajzi kiegyensúlyozottságról" - jelentette ki, hozzátéve, ez "nem jó üzenet", amikor az EU jövőjéről kell komoly döntéseket hozni.

A Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára kiemelte: Magyarország is be tudott volna nyújtani versenyképes pályázatokat, de nem tette, hogy így segítse a térség azon országait, amelyekben még nincs uniós ügynökség. Végezetül pedig a "sors furcsa fintorának" nevezte, hogy mindkét voksoláson patthelyzet alakult ki az utolsó fordulóban, és sorshúzással kellett dönteni.

Az Európai Bizottság a szavazást "a Brexit első látható eredményének" nevezte, és közleményében hangsúlyozta, az ügynökségeknek zavartalanul kell folytatniuk a működésüket a költözés után is. A bizottság a tagállamok által elfogadott kritériumok alapján értékelte az ajánlatokat, melyek a következők voltak: az ügynökségek működőképessége, az üzletmenet folytonossága, megközelíthetőség, megfelelő oktatási intézmények és munkavállalási lehetőségek a személyzet családtagjai számára, földrajzi eloszlás.

A két szervezetnek már a britek távozásának pillanatában, azaz várhatóan 2019 márciusában meg kell kezdenie működését az új helyszíneken.

Korábban napvilágot látott az EMA által végzett egyik belső felmérés eredménye, miszerint a szervezet munkatársai Amszterdamot választanák, rossz döntés esetén pedig akár a 70-90 százalékuk is felmondhat.

Az évi körülbelül 300 millió eurós (92 milliárd forintos) költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta nagyjából száz embert fogad külföldről.

Legolvasottabb cikkeink