• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az OGYÉI ellenőrzi a TEVA gödöllői üzemét

Gyógyszerpiac Forrás: OGYÉI

Az amerikai gyógyszerhatóság kifogásolta a gyártási körülményeket, leállt a gyár, egyelőre nincs gyógyszerhiány.

Reagált az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a hvg.hu-n megjelent, az „Importtilalmat vezetett be az USA a gödöllői Teva-gyár gyógyszereire" címmel megjelent cikkre. 

Közelményük szerint az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) 2016. január 21. és 2016. január 29. között rutin hatósági ellenőrzést tartott a TEVA Gyógyszergyár Zrt. gödöllői telephelyén. Az amerikai gyógyszerügyi hatóság észrevételeinek nyomán a TEVA önként, elővigyázatosságból minden gyártási tevékenységet felfüggesztett Gödöllőn.

Ezt követően az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2016. február 5-én célzott vizsgálatot hajtott végre. A magyarországi gyógyszerügyi hatóság elsősorban arra kereste a választ, mit kell tennie azért, hogy a betegek gyógyszerellátása zavartalan és minőségileg kifogástalan legyen.

A gödöllői gyártóüzem leállása több mint 200 magyarországi terméket érintett, így az OGYÉI heti jelentést kért a TEVA-tól, mit tesz a vállalat a gyógyszerhiány elkerülése érdekében. Mivel a TEVA nagy beszállítója a kórházaknak, és a központosított gyógyszertendereken több készítmény esetében is érintett a cég, így kiemelt figyelmet fordított a hatóság ezen termékcsoportok folyamatos monitorozásár

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a gyártóüzem bezárása kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján, a piacon levő termékek biztonságosak, az FDA elsősorban a gyártási körülményeket kifogásolta. Az OGYÉI ellátás-felügyeleti tevékenysége körében tételesen értékelte az említett termékek ellátási kockázatát, kiemelt figyelmet fordítva az onkológiai készítményekre, életmentő antibiotikumokra, morfin készítményekre és alapinfúzióra. Az OGYÉI mindent megtesz annak érdekében, hogy a gödöllői TEVA üzem a kontrollált minőségi megfelelőségi szabályokat betartva újra indulhasson.

Az OGYÉI Hatósági Ellenőrzési Főosztálya július második hetében előzetes ellenőrzést tart, majd a tervek szerint augusztusban egy részletes teljes körű átvizsgálást végeznek. Az eddig eltelt idő alatt érdemi gyógyszerhiányt nem okozott a gyártóegység leállása. Az üzem újraindulásáig az OGYÉI az ellátás biztonsága érdekében folyamatosan monitorozza a készleteket.