• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az orális szex veszélyesebb, mint a dohányzás

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

A leggyakrabban szexuális úton terjed a vírus, azonban aszexuálisan is fertőzhet!

Egy ritkábban emlegetett, férfiakat érintő veszélyre hívta fel a figyelmet Nyirády Péter urológus professzor, a hétvégén tartott, 29. Füvészkerti Urológus Napok egyik előadásában. A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója bemutatta, hogy a humán papillomavírus (HPV) nemcsak a nőknél okozhat akár halálos kimenetelű daganatot, hanem a teremtés koronáinál is. A professzor beszélt azonban arról is, hogy szerencsére néhány hete Magyarországon is elérhető az a vakcina, amely a HPV 9 olyan típusa ellen véd, amely a férfiaknak is biztonságot nyújthat.

50 százaléknál nagyobb annak az esélye, hogy egy ember élete során HPV fertőzést kap - mondta Nyírády Péter. A leggyakrabban szexuális úton terjed a vírus, azonban aszexuálisan is fertőzhet. A kórokozó ugyanis a bőrben van, száraz felszínen életképes akár 3 napig is, sőt, a HPV egyik legrákkeltőbb és leggyakrabban előforduló típusa, a 16-os hasonlóan ellenálló fertőtlenítőszerekkel szemben, mint a calicivírusok vagy a parvovírusok. Így a vírus egy hámsérülésen keresztül is bejuthat, például erősebb dörzsölődéssel vagy akár orális szex közben.

Nem véletlen például, hogy 2013-ban 189 férfi és 50 nő olyan nyelvgyök-rákban halt meg, amelynek hátterében a HPV állt. A neves urológus idézte is egy kollégáját, aki azt mondta "Az orális szex veszélyesebb, mint a dohányzás".

A HPV fertőzés kockázatát számos tényező befolyásolhatja. A professzor előadásában felvázolt néhányat, például a szexuális partnerek száma, a szexuális szokások, a fiatal korban kezdett nemi élet, a terhességek száma, genetikai tényezők (családi halmozódás), a dohányzás, a körülmetélés hiánya, társbetegségek, társfertőzések például a Chlamydia trachomatis, vagy a HIV-fertőzés.

Mindenesetre megállapítható, hogy a humán papillomavírus számos rákos megbetegedésért felel. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján 2013-ban nemcsak 1120 rosszindulatú méhnyak daganatot, és sok száz nő halálát okozta a HPV, hanem több mint 250 férfi is áldozatul esett a vírusnak: 189-en nyelvgyök-rákban, 35-en péniszrákban, 28-an orrgarat-daganatban és 7-en végbél körüli rákban haltak meg. A HPV fertőzés nem halálos kórképe, a nemi szervi szemölcs is nagyon kellemetlen lehet. Ez a probléma még többeket érint, hiszen a 2010-es adatok alapján csaknem 9500 nő és 4630 férfi szenvedett ebben a hosszadalmasan gyógyítható, és nemegyszer kellemetlen kezeléseket igénylő betegségben.

Fontos tudni, hogy a jelenleg ismert több mint 100 HPV típus onkogén kockázata különböző, a világszerte leggyakrabban előforduló onkogén HPV típusok a méhnyakrákos esetek hátterében a HPV16, HPV18, HPV31, HPV33, HPV45, HPV52, HPV58. Míg a nemi szervi szemölcsök kialakulásának hátterében a HPV 6, HPV 11 jelenléte a domináns.

Nyirády Péter szerint a vírus okozta betegségek drága és hosszadalmas kezelése helyett a megelőzésre kellene tenni a hangsúlyt. Ennek most januártól még nagyobb a lehetősége, hiszen a HPV korábbi kettő, illetve négy típusa ellen védő oltások mellett megjelent a férfiak védettségét is jelentősen megnövelő, a HPV kilenc típusa ellen védő vakcina. A 9 éves kortól adható 9-komponensű vakcina a HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 45, HPV 52, HPV 58, HPV 6, HPV 11 ellen nyújt védelmet és oltásával a méhnyakrákon és a nemi szervi szemölcsön kívül más veszélyes daganatos betegségek (hüvely, szeméremtesti és végbélkörüli rák) is elkerülhetőek.