• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Bizalom, megbecsülés a magyar iparnak

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Miért adták arcukat, nevüket, rangjukat és hírüket ehhez a kisfilmhez?

Szokatlan, ha egy gyógyszercég – nevezetesen a Richter Gedeon Nyrt. – sajtótájékoztatóra invitál, és ott nem direkt, vagy indirekt termékismertetővel foglalja le a tollnokokat. Pedig most ez történt. A televízióban megy egy spot, amelyben Prof. Dr. Perner Ferenc sebészprofesszor, Dr. Zolnay Kriszta a szegedi Kígyó Patika gyógyszerésze és Bogsch Erik a magyar gyógyszergyár vezérigazgatója rövid, de velős tájékoztatást adnak arról, hogy milyen fontos a magyar egészségügyben dolgozók tudása, a magyar szakemberek itthon maradása, a betegeknek a magyar gyógyszerkészítmények szedése, végül, a magyar gyógyszeripar kutatása és fejlesztése.

Nos, az ominózus sajtótájékoztatón a – nevezhetjük egyszerűen reklámfilmnek – fent említett szereplői azt magyarázták el, hogy miért adták arcukat, nevüket, rangjukat és hírüket ehhez a kisfilmhez.

Perner professzor elmagyarázta például, hogy bárhova hívják is a világban, akárhol is transzplantál, bár rangos szakember más országokban, de mindig visszatér. A sok évtizedes tudását, gyakorlatát itthon fontos hasznosítania. És abbéli reményének adott hangot, hogy egyszer a már külföldre távozott kollégái is hozzá hasonlóan gondolkodnak majd, visszatérnek, mert a gyógyítás bármelyik területén nagy szükség van rájuk.

A gyógyszerésznő rajongásig szereti szakmáját. Örül, hogy a gyógyszerészeknek a korábbinál nagyobb önállóságát már a kormányzat is hivatalosan támogatja. Afelett azonban tamáskodik, hogy a pultban lévő asszisztencia mindig a legjobb felvilágosítással szolgálhat a beteg vásárlóknak. Azt mondta, ideje az orvos-beteg kapcsolat jobbítása mellett a patikus-beteg kapcsolaton is javítani.

Meggyőződése, hogy az úgynevezett vakliciten nyert készítmények, nem mindig szolgálják hatékonyan a páciensek gyógyulását. A magyar termékek, így a Richter gyógyszerei az utóbbi 110 esztendőben bizonyítottak. Sokuk ma is időtálló, biztonságos készítmény. Olyan termékek, amikhez, mint gyógyszerész örömmel adta arcát és nevét.

Bogsch Erik a cég vezérigazgatója fontosnak tartja a Richter Gedeon Nyrt.-ben zajló változásokat. Hangsúlyozta, komoly stratégiai váltás történt az utóbbi években. Míg korábban inkább generikus termékek gyártójaként ismerték őket, manapság előtérbe került a kutatás-fejlesztés, s nyomában az innováció. A mióma elleni nőgyógyászati szerükkel ott vannak a világpiacon. Miután a biotechnológia létfontosságú egy gyógyszercég életében, bioszimiláris termékeket fejlesztenek.

Jó és szoros kapcsolatot tartanak az orvosegyetemekkel, ahova anyagiakat meg technikát invesztálnak, és friss, lendületes tudást kapnak cserébe. A csaknem ezer kutatót foglalkoztató cég olyan feladatokat és műszerezettséget kínál a szakembereknek, amelyek Nyugat-Európában, de még az Egyesült Államokban is vonzók lehetnek. A maguk eszközeivel így próbálják a magyar tudósokat a magyar munkahelyen, a magyar tudományos fejlődésért megtartani…

Legolvasottabb cikkeink