• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Csapdát állítanának a vírusnak a magyar kutatók

Gyógyszerpiac 2020.11.05 Forrás: Weborvos Szerző:
Csapdát állítanának a vírusnak a magyar kutatók

A biologikum nem ismeretlen, vérnyomáscsökkentőként már átesett a klinikai teszteken, így gyorsan forgalomba kerülhet.

Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Kar dékánja beszélt arról a gyógyszerfejlesztésről, amelyen nyolc hónapja dolgozik egy magyar konzorcium. Tagjai a Richter, az ImmunoGenes biotechnológiai cég, az ELTE, a PTE, a hazai felsőoktatás gyógyszerkutatói, akik az Innovációs és Technológiai Minisztérium 300 millió forintos támogatásával dolgoznak. A konzorcium ötletgazdája és vezetője Kacskovics Imre, aki egy külföldi lapot - egy amerikai kutató vázolta a molekulát mint potenciális gyógyszert - olvasva állt elő azzal az ötlettel, hogy egy meglévő hatóanyagot más céllal, a vírus elleni küzdelemben használjanak fel.

Az MTA Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott, a „Covid-19 terápiás célra alkalmas hACE2-Fc fúziós fehérje kifejlesztése” című előadásában többek között arról beszélt, hogy SARS-CoV-2 vírus által okozott fertőzéskor a szervezet immunvédelme működésbe lép, megpróbálja a vírust semlegesíteni. Hét-tíz nap múlva megjelennek az ellenanyagok, amelyek a vírus tüskefehérjéihez kapcsolódnak, s ezzel megakadályozzák, hogy az emberi sejtekhez tudjanak kapcsolódni, és megbetegítsék a szervezetet. Az immunválasz nagyon sokrétű, nagyon hatékony, mutatott rá Kacskovics Imre, hozzátéve: vannak olyan sejtjeink, amelyek elpusztítják a vírussal fertőzött, vírusgyárként működő sejtjeinket a szervezet védelme érdekében.

Ahogy a betegség súlyosbodik, az immunrendszer zavara jelenik meg, először akut gyulladás lép fel, majd az immunsejtek túl sok olyan molekulát termelnek, amelyek aktivizálni tudják az immunválaszt. Ez okozza az úgynevezett citokinvihart, ami az akut tüdőgyulladást kiváltja. A fertőzésben nemcsak a tüdő érintett, hanem a vérereket bélelő sejtek, így véralvadás léphet fel, de érintett a vese, a bélcsatorna, sőt, az idegrendszer is.

A kutató már év elején érzékelte, hogy komoly válság lesz, és szükség lesz megfelelő hatóanyagra a járvány legyőzése érdekében. Kezdeményezére megalakult a fentebb már említett konzorcium. A projekt lényege egy olyan víruscsapda – biologikum – előállítása, amely alkalmas lehet a betegség megakadályozására, vagy a súlyosságának csökkentésére. Azt is remélik, hogy a magas kockázatú csoportba sorolhatóknál (orvosok és más egészségügyi dolgozók) megelőzésként is alkalmazható lesz a hatóanyag. Mint mondta, hasonlít az antitest-terápiákhoz, amelyeknek a kutatása javában folyik a világban.

Arról is beszélt, hogy nem ismeretlen a víruscsapdaként működő biologikum az emberi szervezet számára. Sokszor tesztelték már, méghozzá vérnyomás csökkentése céljából. Mivel nem okozott mellékhatást, ezért remélik, hogy ennek köszönhetően felgyorsíthatók a klinikai vizsgálatok, és hamar forgalomba hozható a gyógyszer. Mint mondta, ez a molekula és ötlet eddig a „fiókban volt”, most újra előkerül, újra hasznosítják, mégha korábban más célra is fejlesztették ki. Egy hölgy gyógyításában sikeresen alkalmazták ezt a biologikumot, utalt a Lancet beszámolójára.

Legolvasottabb cikkeink