• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Depresszió, diabétesz, finesz

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Hiába igyekeznek kártérítést kicsikarni a depressziógyógyszer gyártójától.

Az AstraZeneca bejelentette: New Jersey szövetségi állam bírósága a javára döntött egy perben, amennyiben elutasította egy louisianai felperes keresetét, aki azt állította, hogy a cég Seroquel nevű készítménye miatt egészségkárosodást szenvedett. A Baker kontra AstraZeneca per volt az első Seroquel-termékfelelősség-per, amelyet bíróság tárgyalt: szövetségi és állami bírók előzőleg már kilenc alkalommal utasították el ilyen ügyek érdemi tárgyalását. További körülbelül 2600 esetben maguk a felperesek ügyvédjei álltak el követeléseiktől.

Mindezen ügyek magvát – a World Pharma News szerint – bizonyítatlan állítások képezik: a szer, úgymond, egyes felpereseknél cukorbetegséget okoz. Ügyről-ügyre kiderül azonban, hogy az esküdtek, a bírók, sőt maguk a felperesek ügyvédjei úgy találják: a felperesek egyszerűen semmiféle elfogadott tudományos módszerrel nem tudják bizonyítani, hogy az AstraZeneca felelőssé tehető a károsodásokért, melyeket állításaik szerint elszenvedtek.

Azokban az ügyekben, amelyeket eddig tárgyalásra készítettek elő (a New Jersey-it is ideértve, amelyben az esküdtszék döntött), a tények azt mutatják, hogy a felpereseknek vagy már volt diabéteszük, vagy annyi korábban is meglévő kockázati tényező hatott rájuk, hogy már azelőtt diabétesz fokozott veszélyen voltak kitéve, hogy először vettek volna be Seroquelt.

Az AstraZeneca behatóan tanulmányozta gyártmányát, a megfelelő és szükséges adatokat pedig közölte az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerhatósággal – még az előtt, hogy a kormányszerv 1997-ben engedélyezte a forgalmazást.

A SEROQUELRŐL: az Egyesült Államokban 1997 óta bipoláris betegségben depressziós epizódok kezelésére engedélyezték, önmagában, lítiummal vagy divalproexszel együtt alkalmazva. Indikációja szól még 10-17 éves gyerekek és serdülők bipoláris betegségének mániás epizódjaira, felnőttek bipoláris betegségének lítiummal és divalproexszel együtt történő kezelésére, felnőttek, illetve 13-17 éves serdülők skizofréniájára.

*

A kártérítési ügyeket egyébként is bőven termő Egyesült Államokban valószínűleg inspiratív hatása volt, amikor tavaly egy philadelphiai esküdtszék úgy ítélte, hogy egy brit cég Paxil nevű antidepresszánsa súlyos szívkárosodást idézett elő egy négyéves kisfiúnál. A megtört aortaív nevű igen ritka fejlődési rendellenesség sztent behelyezését tette szükségessé, a páciens pedig egyébként is két lyukkal a szívében született. (A szert édesanyja szedte, terhessége idején.) A bíró a felperes családnak 2,5 millió dolláros (1,7 millió angol fontos) kártérítést ítélt meg – a szóban forgó készítmény pedig hatóanyagának nevét és hatásmechanizmusát tekintve is igen hasonlít az AstraZeneca termékéhez.

A Guardian c. brit lap a sikeres kártérítési ítélet nyomán megszólaltatta a walesi Bangor egyetemének (pszichiáter) professzorát, David Healeyt, aki szerint a szerotonin-visszavételt gátló hatóanyag megduplázza a születési rendellenességek és a vetélések számát.

Forrás: World Pharma News, The Guardian

Legolvasottabb cikkeink