• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

E. Alap: háromszor annyi igénylő, mint befizető

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

A lakosságnak kampányt, a diákoknak oktatást tervez a hitelesség jegyében az OEP.

Közérthető, valós és hiteles tájékoztatást kíván adni az OEP a törvényi változásokról, beleértve a bonyolult gyógyszertámogatás módosulását, valamint az E. Alap felhasználásáról a lakosság számára. Ezért ősszel lakossági információs kampányt indítanak, a diákoknak pedig bemutatják az OEP-et – jelentette be dr. Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója egy mai sajtóbeszélgetésen.

A főigazgató kiemelte, hogy háromszor annyian veszik igénybe az E. Alap lehetőségeit (81 jogcímen), mint ahányan befizetnek az alapba járulékok formájában. A számok nyelvére lefordítva: 3,84 millió járulékbefizető van, míg 9,6 millió „felhasználó". Egy átlagos magyar ember 91 ezer forintot költ egy évben gyógyszerekre, amelynek 67 százalékát az OEP finanszírozza.

Mivel a gyógyszertámogatás rendszerében kevés az ösztönző elem a hatékony gyógyszerfelhasználásra, a Pénztár szeretné elérni, hogy a beteg úgy jusson hozzá a megfelelő gyógyszerhez, hogy az a leggazdaságosabb legyen a járulékfizetőknek. Ennek érdekében több ponton nyúlnak (illetve már nyúltak) hozzá a rendszerhez. A folyamatot hivatott segíteni a 13 pontos intézkedési terv és a napokban elfogadott salátatörvény.

A főigazgató két intézkedést mutatott be, hogy érzékeltesse, milyen változások indultak meg, illetve várhatóak a támogatásban. Egyik a kombinált szereket érintette: míg korábban a hatóanyagok külön-külön olcsóbbak voltak, mint kombinációban, az idén bevezetett intézkedéseknek köszönhetően levitték a gyártók a kombinált szerek árát az alkotó elemek árszintjére.

A másik a nemzetközi referenciaárazás, amelynek célja, hogy a magyar betegek ne fizessenek többet ugyanazért a támogatott patikaszerért az EU más országaiban élőknél. Mindehhez a másfél éve adatokkal töltődő uniós árösszehasonlító rendszert használják. Itt megkeresik a gyógyszer három országban alkalmazott legalacsonyabb termelői árát, és annak számtani átlagához hozzáadnak húsz százalékot (ez az úgynevezett toleranciaküszöb).  Az a gyártó, amely ennél magasabb áron adja a gyógyszert, kilencven nap után kizárják a támogatotti körből - természetesen a gyógyszer továbbra is forgalomban marad. Tehát a betegek ezután is hozzájuthatnak az adott gyógyszerhez, ám OEP-támogatás hiányában nyilván drágábban.

Az elkövetkező időszakban az összes generikus és már befogadott innovatív gyógyszert felül kívánja vizsgálni ebből a szempontból a Pénztár, derült ki a főigazgató szavaiból. Arra a kérdésre, hogyan bírják ezt munkaerővel, annyi volt a válasz: „muszáj". A tervek szerint jövő év elejére készülnének el a hatalmas munkával, amely része a gyógyszertámogatás rendszerének fenntarthatóságát szolgáló intézkedéseknek.