• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Eddiginél precízebb urológiai diagnosztika

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Eddig ismeretlen lehetőségeket várnak tőlük az urológiai diagnosztikában.

A vese és a vizeletelvezető rendszer megbetegedéseinek, működésének vizsgálatára szolgáló izotópos készlet létrehozásába fogott új, Bátonyterenyén felépített kutatóközpontjában a magyar Medi-Radiopharma Kft. Az uniós támogatással induló projekt eddig ismeretlen lehetőségeket nyit az urológiai diagnosztikában. A projekt után kimagasló precizitású non-invazív diagnosztikai eszközt ad a nukleáris medicina és urológus szakemberek kezébe, segítségével nemcsak a betegség mibenlétét lehet megállapítani, de az alkalmazott kezelés eredménye is követhető - tudatta közleményben a Kft.

A kutatás az alapoktól jut el a kész eszközkészletig. Első lépésben szintetizálják a referenciapreparátumnak nevezett gyógyászati minőségű alapanyagot, amit azután egy gyógyszer-alapanyaggyártó készít el nagyobb mennyiségben. Ezt követően meghatározzák a diagnosztikai készlet ideális összetételét és ellenőrzik az anyag radiokémiai stabilitását, tárolhatóságát, sugárterhelését és azt, hogy milyen hatásfokkal jelzik ki a műszerek.

Ezután laboratóriumi patkányokon és kutyákon próbálják ki az új anyag eloszlási és kiürülési tulajdonságait. Az állatkísérleteket jelenős izotópdiagnosztikai tapasztalatokkal rendelkező szak-állatorvosok végzik, akik már a tesztelés alatt az összes vizsgálati eredményt felhasználják a beteg állatok gyógyításához. Az állatok gyógyítása az előfutára a humángyógyászati alkalmazásoknak.

Az összes vizsgálati eredmény birtokában kezdődhet el az engedélyezési procedúra, ahol ellenőrzik a kísérletek eredményét és megállapítják, hogy a készítmény megfelel-e az érvényes európai előírásoknak. Ha ez a fázis is megnyugtatóan zárul, egyszerre öt európai országban nyújtják be az engedélyekhez szükséges regisztrációs dokumentumokat.

A várhatóan több cikluson át tartó radioaktív gyógyszerkutatási program „első lépcsője" munkahelyet is teremt a környezetben élő, megfelelő képzettségű szakemberek számára, amelyet az Európai Unió a GOP -1.1.1-11-2011-0021 pályázati kód alatt közel 60 százalékos, 157,6 millió forintos támogatásban részesített.