• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyetemi tanszék létesül a Teva Gyógyszergyárban, hogy a gyakorlat felé is elkanyarodjon az elméleti képzés.

Közelebb a gyárhoz

Gyógyszeripari Kihelyezett Tanszék létrehozásáról írt alá megállapodást a Teva Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója és a Debreceni Egyetem rektor-helyettese. A kihelyezett tanszék finanszírozását a törvény által előírt szakképzési hozzájárulás keretösszege teszi lehetővé.


− Magyarországon a felsőfokú szakemberképzés többnyire elmélet-orientált. A Teva Gyógyszergyárnak, mint termelőüzemnek inkább egy gyakorlat-orientáltabb képzés lenne hasznosabb, hiszen a végzés után az iparban elhelyezkedő fiatal diplomások igazi szakemberré válásához még több éves gyakorlatra van szükség. A kihelyezett tanszék keretein belül lehetőségünk nyílik arra, hogy változtassunk kissé a képzés szerkezetén, azaz ipari gyakorlattal bővíthetjük a jelenlegi képzés rendszerét.

Úgy vélem, így egyrészt hatékonyabbá tehetjük a vállalati szakember utánpótlás rendszerét, másrészt pedig jelentősen megkönnyíthetjük az új, friss diplomás munkatársak beilleszkedését és betanulását. Mivel számunkra ez egy új dolog, a jövőbeni tapasztalataink alapján nyitottak vagyunk koncepciónk módosítására, illetve új területek bevonására a programba. A jelenlegi program egyelőre csak vegyészeknek szól, sokat kell még dolgoznunk azon, hogy kiterjesszük a gyógyszerészek képzésére is – fogalmazott Majorné Kelsánszky Mária HR Igazgató.


Dr. Elek Sándor, az újonnan létrehozott Gyógyszeripari Kihelyezett Tanszék vezetője a tanszék működéséről elmondta, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának Kémiai Intézete részeként, de helyileg a gyógyszergyárban kezdi el tevékenységét. A tanszéknek nem lesznek saját laboratóriumai. A gyárban működő egységek kapacitását és szakembereit úgy vesszük igénybe, hogy azok a napi tevékenységet ne akadályozzák, hanem a relatíve hosszabb gyakorlati idő alatt hasznos segítői, asszisztensei legyenek a témát kidolgozó szakembereinknek – sorolta a tényeket.


A tanszék az intézettel való megállapodás szerint 4-6 úgynevezett kis project témát ír ki az ötödik féléves vegyészhallgatók részére, amelyeket ebben a félévben, mint laboratóriumi gyakorlatot a gyárban fognak kidolgozni majd. A diplomamunka elkészítéséhez 8-10 témajavaslatot jelöl ki a kihelyezett tanszék a BSc vegyészmérnök hallgatók hetedik félévére, és a Teva ösztöndíjas, MSc vegyész hallgatók számára is ajánl szakdolgozati témajavaslatot az ötödik félévre.


Dr. Elek Sándor kitért arra is, hogy valamennyi, a kihelyezett tanszék által javasolt témában a Teva Gyógyszergyár minősített szakemberei lesznek a témavezetők, akiket, mint külsős tanszéki munkatársakat vonnak be a témavezetői munkába. Lehetőség van arra is, hogy egy-egy egyetemi óra keretében, a ma színvonalának megfelelően, gyakorlat szempontból megközelítve mutassák be speciális szakterületüket a hallgatóknak – jegyezte meg a kihelyezett tanszék vezetője.

Legolvasottabb cikkeink