• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több a hamis gyógyászati eszköz

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A WHO becslése szerint az évente forgalomba kerülő gyógyászati eszközök több mint 8 százaléka lehet hamisítvány.

A nem steril eszközök, rossz minőségű termékek a betegekre és az egészségügyi dolgozókra egyaránt veszélyt jelentenek. A hamis egészségügyi termékek szinte már járványszerű mértékben árasztják el a nemzetközi piacot. A gátlástalan hamisítók folyamatosan kockára teszik a jóhiszemű betegek életét azzal, hogy hamis gyógyszereket, sőt egyre gyakrabban hamis gyógyászati eszközöket kínálnak nekik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég kiadott becslése szerint ez utóbbiak aránya az összes forgalomba került gyógyászati eszköz körében akár a nyolc százalékot is meghaladhatja. A szervezet a globális és egyre növekvő veszélyre válaszul hozta létre 2006-ban a Gyógyászati Készítmények Hamisítása Elleni Nemzetközi Munkacsoportot (International Medical Products Anti-Counterfeit Taskforce – IMPACT), amelynek feladata tudatosságnövelő kampányok kezdeményezése, a nemzeti kormányok és egészségügyi szervek mobilizálása, továbbá a nemzetközi szabályozási intézkedések elősegítése.


A Medical News beszámolója szerint az elmúlt években az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (American Food and Drug Administration, FDA) több alkalommal is hamis gyógyászati eszközök felbukkanását jelentette. Ezek között nem steril sebészeti kötözőszerek, hibás vércukorszintmérő tesztcsíkok és gyógyszerészeti termékek is szerepeltek. Tavaly az amerikai vámhatóság több mint 30 millió dollár értékű hamisítványt, köztük gyógyszerészeti és betegápolási cikkeket, valamint elektromos alkatrészeket foglalt le. A hamis cikkek felhasználásuk esetén komoly egészségügyi veszélyt jelentenek mind a betegekre, mind az egészségügyi dolgozókra nézve. Enyhébb esetben kisebb sérüléseket, de akár tartós egészségromlást, sőt halált is okozhatnak.


A hamisítványok forgalmazása a betegek mellett az eredeti gyártókra nézve is jelentős fenyegetést jelent. A visszaélésekből eredő jogi eljárások és ennek következményei, a negatív reputáció és a kiesett bevétel csődhelyzetbe sodorhatja a gyártókat, és a cégek megszűnését eredményezheti.


A BrandWatch Technologies vezető munkatársa, Steve Delepine szerint a termékvédelem egyedi eljárásokat igényel az egészségügyi- és gyógyászati iparágon belül, de a betegek és a vállalkozások biztonsága érdekében rendkívül fontos, hogy ennek szükségességét az érintettek felismerjék. A szakértő szerint a gyártó és forgalmazó cégeknek proaktív módon kellene fellépniük, és önkéntes alapon beépíteni a megfelelő, azonosítást elősegítő és a hamisítványok kiszűrését lehetővé tevő biztonságtechnológiai elemeket az ellátási láncba.