• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több a veszélyes online patika

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Az illegálisan üzemelő internetes patikák 89 százaléka kínált vényköteles gyógyszereket recept nélküli kiadással.

Amerikai kutatás szerint egyre nagyobb kedvezményeket kínálnak a receptköteles gyógyszerekre az illegális online patikák. A szakértők szerint ez a trend arra utal, hogy az internetes felületeken egyre nagyobb arányban kínálnak hamis gyógyszereket az üzemeltetők.

Az OpSec hamisítás elleni és márkavédelemmel foglalkozó cég kutatási eredményei szerint három év alatt mintegy kétszeresére nőtt a vényköteles gyógyszereket jelentős, 40 százalékos vagy ennél is több kedvezménnyel kínáló, szabálytalanul működő online patikák aránya. 2007-ben ezek aránya 42 százalék volt, 2010-ben azonban már 86 százalék. A szakértők szerint a gyógyszerek alacsony árazása egyértelműen utal arra, hogy jelentősen nő az online értékesített hamisítványok aránya.

A Net-Security portálon ismertetett vizsgálat egyéb eredményei szerint 2010-ben az illegálisan üzemelő internetes gyógyszertárak 89 százaléka kínált vényköteles gyógyszereket recept nélküli kiadással, míg ezek aránya 2007-ben még 51 százalék volt. A 2009-ben mért 55 százalék helyett idén már a nem akkreditált patikák 79 százaléka rendelkezik amerikai weboldal regisztrációval, de ez a trend csak látszatra pozitív, ugyanis a növekedés jórészt a hamis regisztrációk és az identitásálcázó megoldások növekvő használatának eredménye. Az OpSec szakértői szerint a hamis identitás használata és a valós székhely leplezése egyértelmű jele annak, hogy az online felület nem legális üzletvitelt folytat.

Az OpSec felmérése szerint számtalan online kiskereskedő szerzi be termékeit az ún. B2B e-kereskedelmi felületekről. Az ilyen nagykereskedelmi portálokon évi 60 százalékkal nő a megvásárlásra kínált vényköteles gyógyszerek, és aktív hatóanyagok aránya. Az ilyen üzleti platformokon folyamatosan emelkedik a kínai és indiai kereskedők aránya, miközben az adatok azt mutatják Malajzia, Törökország és Kelet-Európai is egyre aktívabb a gyógyszerhamisítási iparban.

Szintén nő azon illegális online patikák száma, amelyek nem tartanak raktáron gyógyszerkészletet, hanem a vevők rendelését továbbítják a beszállítók felé, akik a patika helyett már közvetlenül a megrendelőhöz szállítják ki a terméket.

A kutatás végző szakemberek megállapításai szerint a fenti eredmények arra utalnak, hogy a gyógyszerhamisítás napról napra nagyobb kockázatot jelent a betegek biztonságára és a biztonságos gyógyszerellátásra.

Az amerikai National Association of Boards of Pharmacy adatai szerint 7000 ellenőrzött online patika közül csak 4 százalék működik legálisan, a jogi kereteknek és szabályozási követelményeknek megfelelően.