• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elkészítette a MAGYOSZ a kivételi listát

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Alacsony ár miatt 158 hatóanyag csoportot szeretnének mentesíteni az egyedi azonosítás alól.

Egyelőre teljes bizonytalanság uralja a hazai gyártókat annak az uniós gyógyszerbiztonsági előírásnak a végrehajtásában, amely 2018. január elsejétől minden doboz gyógyszer informatikai azonosítását írja elő a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Mivel még nem születtek meg az uniós jogszabályok, nem lehet tudni, mit kell tartalmaznia például az azonosító kódnak, s a gyártók megbecsülni sem tudják, mekkora informatikai fejlesztést kell megvalósítaniuk, hogy eleget tegyenek a kötelezettségüknek. Jelenleg annyit tudnak, hogy a műszaki felkészülés, beleértve a gyártósorok átállítását, a tagvállalatoknak 8,5-9 milliárd forintos kiadással fog járni – derült ki a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) mai sajtóbeszélgetésén.

A Weborvos elsőként számolt be a Közösségi Gyógyszerkódex gyógyszerbiztonságot szolgáló irányelveiről, amelyek azt célozzák, hogy szigorúan kontrollált rendszer jöjjön létre az Európai Unióban: a gyógyszert az előállítása pillanatáról a felhasználásig követhetővé akarják tenni, kiszűrve ezzel a hamisított szereket.

Ennek érdekében minden egyes gyógyszeres doboz azonosító kódot kap, s ezzel jelentkezik fel a nemzeti informatikai rendszerbe, ahol a patikai vagy kórházi kiadásig, azaz a rendszerből való kijelentkezésig követhető lesz az útja. Az elképzelések szerint a nemzeti rendszerek egy közös uniós informatikai felhőbe csatlakoznak majd.

A rendszer létrehozásának egyelőre megbecsülhetetlen költsége a gyógyszergyártókat és a nagykereskedőket fogja terhelni, ami miatt már most fáj a feje a hazai vállalatoknak. Ráadásul az egésznek nem látják igazán értelmét, hiszen a magyar gyógyszerellátás olyannyira szigorúan ellenőrzött, hogy hamis termék nem kerülhet a rendszerbe és így nem kerülhet a betegekhez. Ugyanakkor a közösségi fellépés nem érinti az amúgy is jellemzően interneten terjedő gyógyszerhamisítást.

Ám ha már ezt nem tudják megkerülni, legalább némi könnyítést szeretnének elérni. A rendszert ugyanis – költségessége és bonyolultsága miatt – értelmetlen lenne minden gyógyszerre kiterjeszteni, hiszen egyes szerek akár alacsony áruk, akár alacsony forgalmuk miatt nincsenek kitéve a hamisítás veszélyének. Éppen ezért kivételi listát készítenek az egyes országok, így a magyarok is, s el is készültek vele, jelentette be ma dr. Ilku Lívia, a MAGYOSZ igazgatója.

A 158 hatóanyag csoportot tartalmazó hazai listát átadták a kormánynak, amely a magyar álláspontot hivatott képviselni a brüsszeli egyeztetéseken. A MAGYOSZ reményei szerint ezek a hatóanyag csoportok mentesülni fognak a költséges azonosítás alól, s bekerülnek a várhatóan jövő év januárjára elkészülő Európai Kivételi Listába, amely egyik fontos eleme lesz a részletszabályokat tartalmazó uniós jogszabálynak.