• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elővigyázatosságra int a GSK

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A cinket tartalmazó műfogsorrögzítők túl nagy mennyiségben való használata hosszú távon egészségügyi kockázatot jelenthet.

A GlaxoSmithKline (GSK) önkéntes, elővigyázatossági lépésként megszünteti a cinket tartalmazó műfogsorrögzítő krém termékeinek kiszállítását, mert azok hosszú távon történő túl nagy mennyiségben való alkalmazását lehetséges egészségügyi kockázattal hozták összefüggésbe - tájékoztatta lapunkat a GSK. 

Magyarországon a GSK cinket tartalmazó és cinket nem tartalmazó műfogsorrögzítőket is árul a COREGA márkanév alatt. Az összes érintett termékváltozat esetében a GSK átáll a cinket nem tartalmazó változatok gyártására. Az új csomagoláson jól látható helyen a “Cinket nem tartalmaz" felirat lesz látható.

Dr. Howard Marsh, a GSK Consumer Healthcare vezető orvosa szerint  a fogyasztóik biztonsága a legfontosabb számukra, ezért kell tudniuk, hogy a COREGA Extra Erős műfogsorrögzítő krém és a COREGA Extra Strong műfogsorrögzítő krém termékek használati utasításnak megfelelő alkalmazása biztonságos. Ugyanakkor felismerték, hogy a cinket tartalmazó műfogsorrögzítő termékeik túl nagy mennyiségben való használata hosszú távon esetleg egészségügyi kockázatot jelenthet. Az ezekről szóló jelentések nagyon ritkák, figyelembe véve, hogy világszerte több millióan használják ezeket a termékeket.

Fontos megjegyezni, hogy a cink nem szívódik fel a szájüregben, csupán akkor szívódik fel, ha le is nyelik. Egy kis mennyiségű rögzítő normál használat mellett is lenyelésre kerül. Ez nem veszélyes.

Ettől függetlenül ha bárki aggódik a termék túl nagy mennyiségben való használata miatt, hagyják abba annak használatát, forduljanak orvosukhoz, és váltsanak át a cinket nem tartalmazó helyettesítő termékre. A túl nagy mennyiségű műfogsorrögzítő használata nem megfelelően illeszkedő műfogsor jele lehet. A műfogsort használók rendszeresen fel kell keressék fogorvosukat, hogy ellenőrizzék a fogsoruk megfelelő illeszkedését, javasolja Howard doktor.