• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Előzetes bejelentés, rendszeresebb ellenőrzés

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

A gyógyszerpromócióban a rendszeres kontrollt tartja fontosnak az OGYI vezetője.

A GYEMSZI-be integrálódott OGYI 2011-től teljes hatósági jogkört kapott a gyógyszerreklám és -ismeretés felügyeletére. A hatóság idén 16 eljárást indított, 9 esetben állapított meg jogsértést (7 eljárást megszüntetett), és 52 millió forint bírságot szabott ki (thaiföldi eset).

2011-ben közel 100 eljárásra számíthatnak a gyógyszerpiac szereplői – derült ki többek között a Medical Tribune gyógyszerpromócióval foglalkozó tegnapi konferenciáján. Csak összehasonlításul: 2008-ban 126, 2009-ben 32; 2010-ben 83 szakhatósági eljárás indult (2007-től az Egészségbiztosítási Felügyelet, majd annak megszüntetése után az Országos Tisztiorvosi Hivatal volt a felelős ezért a területért).

Öt nagy konferencián tartottak eddig helyszíni ellenőrzést az OGYI munkatársai, és további ellenőrzések várhatóak. Reklámfelügyelettel tíz munkatársuk foglalkozik, ők járják a rendezvényeket, közülük ketten csak a kirakott brosúrákat ellenőrzik. A team munkáját jogászok segítik.

A promóció visszaszorítására tervezett intézkedéseket a kormány elfogadta, jelentette be kedden Szócska Miklós államtitkár, aki elmondta, hogy szigorú büntetés vár azokra a kereskedőkre, gyártókra, akik a promóció területén szabálytalanságot vétenek, ugyanis hússzorosára emelkedik a kiszabható büntetés felső határa (a korábbi maximum 25 millió forint helyett akár ötszázmillió forintot is elérheti). Nem lehet egzotikus helyekre szervezni konferenciákat, sőt: a rendezvényeket mindig előre be kell jelenteni a GYEMSZI-hez tartozó OGYI-nak, amely ellenőrzi is a rendezvényt. Elérhetővé teszik az orvoslátogatókat tartalmazó listát, és azokét is, akiket eltiltottak ettől a tevékenységtől. Jelenleg 2642 regisztrált gyógyszerismertető dolgozik.

Mint tegnap kiderült, a nagy konferenciákat, és különösen a külföldön rendezett események előzetes bejelentését tartja fontosnak az OGYI megbízott főigazgatója, dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda, aki úgy vélte, hogy a most meghatározandó mértékű szankciók további súlyosbítása helyett leginkább az előzetes bejelentések és a rendszeres ellenőrzések hozhatnak eredményt a káros promóció visszaszorításában.

Legolvasottabb cikkeink