• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Étrendkiegészítők - így látják a patikusok

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A gyógyszertárak szívesen árusítják a termékkört, de igénylik a biztonságot, a megfelelő adatokat, minősítéseket.

Az étrend-kiegészítőkkel kezdi a lakossági gyógyszerellátással kapcsolatos feltáró-elemző sorozatát a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) saját honlapján. A gyógyszertárak alapvető feladata ezen termékek értékesítése, ráadásul szakmai és gazdasági érdekük a forgalmazása fejlesztése, ám ehhez teljes körű és megbízható szakmai információkra van szükségük a patikusoknak az egyes termékekről, ráadásul a gyógyszerészi gondozás körébe tartozik ez a feladatuk is – olvasható a kamarai portálon.

A kamara etikai kódexe az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos szakmai tevékenység szabályait is rögzítette, s eszerint a gyógyszerésznek fokozott körültekintéssel kell válaszolnia minden olyan kérdésre, amely a kiváltott gyógyszer, egyéb gyógyszertárban forgalmazható termék és a betegség/tünet szempontjából a beteg vagy hozzátartozója, illetve megbízottja részéről felvetődik. A gyógyszerész kizárólag a beteg érdekét figyelembe véve tehet ajánlást a gyógyszerek, egyéb gyógyszertárban forgalmazható termékek vény nélkül történő kiadásánál.

Ugyanakkor az étrend-kiegészítők összetételével, alkalmazásuk feltételeivel, várható hatásukkal, árarányos voltukkal kapcsolatos információk a gyógyszertáraknak csak korlátozottan állnak rendelkezése. A problémákat nemcsak a gyógyszerészi kamara látja így. A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Szövetsége (MÉKISZ) és a Kamara között 2012-ben indult együttműködés az információ biztosítását és a termékminőséget egyaránt szolgálja. Az együttműködés zökkenőmentes, azonban még nem sikerült sem a hatósági és piaci gyakorlatban, sem pedig a jogszabályi környezetben a remélt eredményeket elérni. A MÉKISZ pl. kezdeményezte a „MÉKISZ Tanúsított Minőség" védjegy bevezetését és elindította a minőségtanúsítási eljárásokat. Legújabban kedvezményeket is felkínálnak azoknak, akik vállalják a minőségtanúsítási eljárásban való részvételt. A MÉKISZ-szel közösen és önállóan is többször kezdeményezte az MGYK például az étrend-kiegészítők egészségpénztári kártyára történő vásárlási lehetőségének megteremtését.

Az MGYK fontos célnak tartja az étrend-kiegészítők patikai forgalmazásának bővítését, ehhez azonban szükség van egységes adatbázishoz, megfelelő mennyiségű és minőségű infromációra, az étrend-kiegészítők minőségét szavatoló intézkedésekre.

A köztestület szerint a forgalmazási csatornák biztonságosabbá tételével csökkenthető a hamisított vagy nem megfelelő minőségű étrend-kiegészítők gyógyszertárakba kerülésének kockázata. A zárt forgalmazási rend a csak gyógyszertárban forgalmazható gyógyszereknél optimális megoldást jelent; ez az étrend-kiegészítőknél ma nem valósítható meg. A gyógyszer-nagykereskedők képviselői nem értenek egyet azzal, hogy az étrend-kiegészítők patikai beszállítója csak gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező nagykereskedő lehessen, ugyanakkor pl. a „furgonból" történő értékesítés komoly kockázattal jár. Emiatt javasolható lehet olyan rendszer megvalósítása, amelyben a gyógyszertárakba étrend-kiegészítőt beszállító cégek ajánlati listája kialakítható, a listán szereplő cégek pedig megfelelő garanciát képesek nyújtani a gyógyszertáraknak. A beszállítók pozitív listájának kialakításában a kamara készséggel közreműködik.