• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Étrendkiegészítők: szigorúbb követelmények kellenek

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A 600 milliárdos gyógyszerpiacot felügyelő új háttérintézmény, a OGYÉI főigazgatóját kérdeztük terveiről.

Még nincs egy hónapja, hogy felállt az az új egészségügyi háttérintézmény, amely a korábbi Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) összeolvadásával alakult meg. Az önálló szervezetként létrejött Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) tartoznak továbbá a tiszti főgyógyszerészek is. Az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla a bemutatkozó tájékoztatón azt mondta, reményei szerint az összevonással működésük a korábbinál hatékonyabb és rugalmasabb lesz, és ha egyelőre még a terület felmérése zajlik, reményei szerint év végéig megszületnek, és életbe lépnek azok a jogszabályok, amelyek alapján feláll és működni kezd a végleges struktúra. A Weborvos a konkrétumokról kérdezte a főigazgatót.

- Mit gondol, mely területeken tud majd hatékonyabban működni az intézet most, hogy visszakapta önállóságát?

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) egy teljesen új szervezet, amely a GYEMSZI Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága (korábbi OGYI), Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatósága, Technológiaértékelő Főosztálya által ellátott feladatokat, továbbá az ÁNTSZ tisztigyógyszerészi hálózat, és az OÉTI feladatait látja el.

- Mi a legfontosabb különbség a korábbi OGYI és a mostani OGYÉI tevékenysége között?

A korábbi OGYI 2011-ben a GYEMSZI szervezetébe olvadt és ez év márciusáig annak egyik főigazgatóságaként működött, feladatai azonban változatlanok maradtak. Az OGYI többek között a hazai forgalomba kerülő gyógyszerek engedélyezéséért és ellenőrzéséért felelt. Ellenőrizte a hazai klinikai vizsgálatokat, a gyógyszerek gyártását, nagykereskedelmi forgalmazását. A már említettek szerint ezek a feladatok most kiegészültek a kiskereskedelmi gyógyszerforgalmazás ellenőrzésével, az étrendkiegészítők notifikálásával, a kozmetikumok biztonsági értékelésével. Az új intézet ezeken kívül táplálkozás-egészségügyi módszertani fejlesztési tevékenységet lát el, táplálkozási ajánlásokat fogalmaz meg, valamint a gyógyszerek társadalombiztosításba való befogadásáról és a támogatás mértékéről állít össze szakvéleményeket, illetve az orvostechnikai eszközök megfelelőség-értékelését is az OGYÉI végzi.

- Mit jelent a gyakorlatban az, hogy a mostani intézet hatósági jogköröket is kapott?

Az OGYÉI „örökölte" hatósági, ellenőrzési jogkörét. Jelenleg felmérjük, hogy a rendelkezésünkre álló eszközök mire elegendők, például hogyan tudjuk ténylegesen visszaszorítani a hamis gyógyszerek terjedését, vagy hogyan tudunk hatékonyan eljárni a gyógyhatással hirdetett ám valójában nem engedélyezett termékek forgalmazása ellen.

- Milyen konkrét tervei vannak az étrendkiegészítők terén? - Ezen a területen nem köti gúzsba a kezüket az uniós szabályozás?

A jelenleg rendelkezésre álló adatok, az utólag kimutatott gyógyszerhatóanyagok számának ugrásszerű növekedése egyértelműen jelzik az étrendkiegészítőkkel kapcsolatos egészségügyi kockázat meglétét, ezért mint ahogy már utaltam rá, egyik legfontosabb célunk a fogyasztók egészségének hatékonyabb védelme, ezen kívül erős piacfelügyelettel a piac megtisztítása a veszélyes termékektől, és a piaci verseny tisztaságának biztosítása. E célok érdekében az étrendkiegészítőkre vonatkozó követelmények szigorítására, egyértelműsítésére van szükség, például meg kell teremteni a bejelentés során a laboratóriumi vizsgálatok végzésének lehetőségét. Mindemellett fokozni kell a forgalomban lévő termékek piacfelügyeleti ellenőrzését rendszeres monitoring jellegű laboratóriumi vizsgálatok végzésével és a közegészségügyileg veszélyes termékeket gyártók/forgalmazók elleni erélyes hatósági fellépéssel. Ezen a területen valóban uniós jog köt minket: az étrendkiegészítők “csupán" bejelentéskötelesek. Ezt az úgynevezett notifikációs eljárást kellene szigorítani egy „kvázi" engedélyezés irányába.

- Várhatóan mely terület lesz a felsorolt alaptevékenységek (http://www.ogyi.hu/szervezeti_atalakulas/) közül, amelyre nagyobb hangsúlyt fektetnek és miiért?

Minden terület egyformán fontos, az összehangolt működés célja, hogy ellenőrzött minőségű, megbízható forrásból származó készítmények álljanak a fogyasztók rendelkezésre, ezért a hamis gyógyszerek, a nem engedélyezett kétes hatású szerek elleni küzdelem a közeljövő kiemelt jelentőségű feladata.

Legolvasottabb cikkeink