• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Évente 20 ezren vállalnak gyógyszervizsgálatot

Gyógyszerpiac 2018.05.19 Forrás: MTI Szerző:
Évente 20 ezren vállalnak gyógyszervizsgálatot

Évente 90 milliárd forint értékben végeznek klinikai gyógyszervizsgálatokat a magyar gazdaságban.

A Magyarországon végzett klinikai vizsgálatok évente átlagosan 90 milliárd forint értéket adnak a gazdaságnak, a teljes kutatás fejlesztési (k+f) tevékenység 19 százalékát a gyógyszeripar adja; a vizsgálatok 34-38 milliárd forint adóbevételt hoznak a különböző adónemeken keresztül, az intézmények és a vizsgálók bevételei pedig 30 milliárd forint jövedelmet teremtenek - közölte a klinikai gyógyszervizsgálatok május 20-i világnapja alkalmából a Synexus Magyarország Kft. az MTI-vel.

A közlemény szerint a klinikai gyógyszervizsgálatok során a páciensek részére ingyenesen rendelkezésre bocsátott gyógyszerek a költségvetés kiadásait csökkentik, és ennek hatása ugyancsak milliárdokban mérhető.

A klinikai gyógyszervizsgálatok több ezer orvos és szakember foglalkoztatásához járulnak hozzá, így a munkahelymegtartó és a kivándorlást csökkentő szerepük is jelentős - összegezték.

Magyarországon évente 20 ezer ember vállalkozik arra, hogy elsőként próbáljon ki egy új, forgalomba még nem került készítményt, amiből aztán törzskönyvezett gyógyszer lehet. A közlemény szerint a magyarok nyitottságát mutatja, hogy népességarányosan ezzel a számmal Európa élvonalába tartoznak, a vizsgálatok száma alapján a 10., míg a lakosság arányait nézve a 4. helyen.

Az elemzés szerint azonban nemcsak a magyarok nyitottsága, a klinikai kutatásokban résztvevő szakemberek tudása is hozzájárul az eredményekhez. Sok jó szakember dolgozik Magyarországon, ahol sok kiváló vizsgálati centrum is van, egyrészt az állami-, másrészt a magánszférában működő egészségügyi intézményekben - mutatott rá Nagy Károly, a Synexus vizsgálatvezető főorvosa, aki harminc éve foglalkozik klinikai kutatásokkal.

Közölte, a gyógyszerfejlesztés soklépcsős folyamat: nagyságrendileg 10 ezer molekulából nagyjából 250 tesztvegyület jut el a laboratóriumi és állatkísérletekig, kevesebb, mint 5 válik a humán klinikai vizsgálatok részévé és szerencsés esetben talán 1-ből lesz végül törzskönyvezett gyógyszer.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink