• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

FDA támogatás a gyógyszerhamisítás ellen

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Amerikai támogatással fejleszti a WHO gyógyszerhamisítás elleni programját.

A SecuringPharma beszámolója szerint az egészségügyi ellátási lánc hibáinak felderítésére és a hamis gyógyszerek kiszűrésére irányul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon programja, amelyet az elkövetkező években mind anyagilag, mind technikailag támogat az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA). A két szervezet megállapodása szerint az FDA az első évben több mint 960 ezer dollárral, majd a következő három évben évente közel 850 ezer dollárral támogatja a nemzetközi gyógyszerpiac monitorozását célzó programot.

Az amerikai egészségügyi szerv ezen felül technikai kapacitásával is hozzájárul a kezdeményezéshez. Közreműködik a hatékony adatgyűjtési módszerek kidolgozásában, és elvégzi a vonatkozó információk beszerzését és összesítését az illetékességi körébe tartozó államokban.


A WHO szerint a piacfelügyeleti rendszer lehetővé tenné, hogy hamis gyógyszerek felbukkanása esetén azonnali figyelmeztetést küldjenek szét az érintettek felé, így a hatóságok pontosabb képet kaphatnak a hamisítási piac egészéről. A nemzetközi adatok begyűjtése és rendszerezése ezen felül segítene abban is, hogy az illetékes szervek hatékonyabb, pontosabb és relevánsabb intézkedéseket hozzanak a gyógyszerhamisítás visszaszorítása érdekében.


A WHO-program egy másodlagos célja, hogy segítse a hamis gyógyszerek pontosabb terminológiájának kidolgozását. A jelenleg alkalmazott definíció ugyanis több állam szerint elsősorban a szellemi tulajdonjogok védelmét tartja szem előtt. A WHO ez év elején mérte fel a tagállamok állásfoglalását a kérdésben, a szervezet jelenleg a válaszok kiértékelésén dolgozik.

Az együttműködési projekt egy másik célkitűzése a fentieken kívül, hogy támogassa a gyógyszerellátási lánc biztonságával és a gyógyszerhamisítás problematikájával foglalkozó, szakmailag lektorált újságcikkek megjelenését a politikai döntéshozók mobilizálása és informálása érdekében.