• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fekélyes vastagbélgyulladás – kés vagy gyógyszer?

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip

Egy brit állásfoglalás-tervezet szerint a farmakológiai megoldás sem feltétlenül üdvözítő.

Az akut módon fellángoló súlyos, aktív fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére a brit egészségügyi regulációs hatóság (NICE) csak abban az esetben javasolja az infliximabot (Schering-Plough/Johnson & Johnson, Remicade), ha a ciclosporin valamilyen okból ellenjavallott – állapítja meg a szervezet nemrégiben megjelentetett állásfoglalás-tervezete. Ha a dokumentumot jelenlegi formájában véglegesítik, erre az indikációra az angol és walesi egészségügyi szolgálat csak jelentősen kisebb mennyiségeket vásárol majd a szerből – állapítja meg a Scrip.


Az infliximab TNF-alfa inhibitor, amelyet olyan felnőttek kapnak (intravénásan), akiknek betegsége nem reagál megfelelőképpen a konvencionális terápiákra, például a kortikoszteroidokra és a 6-mercaptopurine-ra vagy az azathioprine-re, akik nem bírják ezeket a szereket, vagy akik esetében használatuk kontraindikált. Azok a páciensek, akiknek állapota 72 órán belül nem javul az intravénás kortikoszteroidoktól, a NICE minősítő bizottságának megállapítása szerint gyakran szorulnak sürgős colectomiára. Az infliximabot és a ciclosporint – így az értékelés – megpróbálhatják ugyan alkalmazni a műtét elkerülésére, azonban ennek, mint választható eljárásnak valószínűsége hosszú távon valószínűleg nem csökken majd.


Elemzésében a minősítő bizottság megállapítja, hogy nincs elégséges bizonyíték annak megállapítására, hogy vajon az infliximab nagyobb haszonnal alkalmazható-e a ciclosporinnál, a klinikus specialisták pedig arról győzték meg a testületet, hogy a vastagbél eltávolítása a két gyógyszeréhez hasonló eredménnyel végezhető. Az analízis is fogalmaz: „a szakorvosok általános aggálya", hogy az ebben az indikációban ciklosporinnal kezelt betegek súlyos fertőzéseknek és más negatív mellékhatásoknak vannak kitéve; a szerzők azonban rámutatnak, hogy a kis mintákon végzett vizsgálatok nem alapozzák meg az infliximab relatíve biztonságosabb voltát.


A másik ok, amiért a bizottság nem részesíti előnyben az infliximabot a ciclosporinnal szemben, hogy nem tudni biztosan, vajon a klinikai gyakorlatban átlagosan hány adag infliximabbal kezelik az egyes eseteket. Megállapítást nyert, hogy akut súlyos, aktív fekélyes vastagbélgyulladás indikációban gyakran egyetlen adagnyi igyekeznek elkerülni a sürgős műtétet, miközben a termékismertető bevezető terápiaképpen legalább három adagot határoz meg.


A minősítő szervezet arra a következtetésre jut, hogy az infliximab és a ciclosporin egymáshoz viszonyított gyógyászati- és költség-hatékonyságának megállapítására további kutatásokat kell végezni. Egyes kezelésre szoruló fekélyes vastagbélgyulladás-páciensek párhuzamosan például vesefunkció-rendellenességekben vagy szabályozatlan magas vérnyomásban is szenvednek, náluk ezért a ciclosporin ellenjavallott. Esetükben, úgymond, költséghatékony lehet az infliximab-terápia.


A tervezettel kapcsolatban az érintettek szeptember 3-áig tehették meg észrevételeiket, melyeket a bizottság legközelebbi ülésén, szeptember 18-án értékel majd.