• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felelős átláthatóság a betegekért

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A közeljövőben lép életbe az innovatív gyártók Transzparencia Kódexe, amelyet a MOK és a Kórházszövetség is támogat.

A korszerű, innovatív terápiákon alapuló betegellátás ma már elképzelhetetlen a gyógyszeripar és az egészségügyi szakemberek szoros együttműködése nélkül. Hazánkban évente közel 20 ezer beteg vesz részt klinikai gyógyszervizsgálatokban, és részesül korszerű és folyamatosan monitorozott ellátásban. Az orvos szakmai tudásával, értékes visszajelzéseivel segíti az új, pontosabb hatásmechanizmusú hatóanyagok fejlesztését korunk civilizációs betegségeinek leküzdésére. Felbecsülhetetlen értékű hozzájárulásáért tisztességes díjazást, tudományos és társadalmi elismerést érdemel, hiszen nélküle elképzelhetetlen az eredményes gyógyszerfejlesztés.

A gyógyszergyárak bevételeik számottevő részét forgatják vissza kutatás-fejlesztésbe, és foglalkoztatnak világszerte több tízezer tudóst, klinikai kutatóorvost és a betegeket közvetlenül kezelő gyógyítókat. A gyógyszeripar és az orvosok együttműködése páciensek széles rétegeinek teszi lehetővé életminőségük javítását, tüneteik visszaszorítását az egyre inkább személyre szabott okos gyógyszerekkel, új terápiás vagy diagnosztikai lehetőségekkel. A gyógyszeripar forradalmi újdonságaival csak az az orvos tud lépést tartani, aki folyamatosan hozzáfér a legkorszerűbb terápiás tudáshoz.

A szakmai továbbképzéseket és a részvételt a nemzetközi és hazai tudományos konferenciákon elsődlegesen az iparági támogatás biztosítja a magyar egészségügyben a folyamatos forráshiány miatt.

A Transzparencia Kódex egy önszabályozó irányelv, amely a gyógyszeripar és minden Magyarországon praktizáló egészségügyi szakember illetve magyarországi székhellyel rendelkező egészségügyi szolgáltató/szervezetanyagi kapcsolatának átláthatóvá tételére hivatott, és meghatározott típusú juttatások (az orvosok képzése, a tőlük érkező visszajelzések és szakértelem hasznosításának anyagi vetülete, támogatások) közzétételére vonatkozik. Így a nyilvánosság számára is követhetővé válnak az iparból az egészségügybe érkező, a felbecsülhetetlen értékű közös munka hátterét biztosító juttatások és támogatások.

Az első közzététel 2016-ban lesz, a jelentési időszak 2015 egészét öleli fel. Az önszabályozáson alapuló Transzparencia Kódex az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége (EFPIA) összeurópai kezdeményezése részeként jelenik meg Magyarországon. A kódexet elfogadó vállalatok a honlapjuk nyilvános felületén teszik közzé az adatokat, ám csak olyan információ kerülhet nyilvánosságra, amihez az érintett önkéntesen hozzájárul. Az adatok egyéni alapon jelennek meg, azaz, egyértelművé válik, hogy melyik orvos vagy egészségügyi intézmény, milyen jellegű együtt működésért, mennyi díjazást vagy támogatást kapott egy-egy év alatt. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a közzététel bevezetése előtt kikérte a Nemzeti Adatvédelmi Hivatal állásfoglalását, hogy a közzététel megfeleljen a magyar jogi és adatvédelmi előírásoknak.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözli, hogy mind a Magyar Orvosi Kamara, mind a Magyar Kórházszövetség a kezdeményezés mellé állt, és együtt dolgoznak a kódex hazai bevezetésén.

A gyógyszergyártók évek óta folyamatos jelentéstételi kötelezettségnek tesznek eleget szigorú törvényi szabályozás mellett a hatóságok felé. Összhangban a társadalmi elvárásokkal a juttatási adatok nyilvánosságra hozatala növeli az átláthatóságot, az orvos szakmai és terápiás függetlenségébe vetett hitet, így az egészségügy iránti bizalmat.

„Az új hatóanyagok és terápiás gyakorlatok minőségileg változtathatják meg egy-egy betegség kimenetelét és a páciens állapotát. A transzparencia kódex révén a tudományos gondoskodás és az együttműködés a betegek gyógyításáért a közvélemény számára is érthetővé és átláthatóvá válik, és arra számítunk, hogy így növekszik az ellátásban részesülő beteg bizalma a gyógyszeripar és a gyógyító munkát végző szakemberek iránt." – hangsúlyozta Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.