• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Forgalomcsökkenéssel számol itthon az Egis

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

6-8 százalékos visszaeséssel számolnak a kedvezőtlen jogszabályi változások miatt.

Az Egis Gyógyszergyár az októberben induló új üzleti évében 6-8 százalékos visszaeséssel számol a belföldi piacon a kedvezőtlen jogszabályi változások miatt - mondta Poroszlai Csaba gazdasági igazgató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. Hozzátette, hogy az export teljesítmény kompenzálni fogja a hazai csökkenést, így összességében 2-4 százalék közötti bevétel növekedés várható a 2011-2012-es üzleti évben.

Az idei évre vonatkozó előrejelzéseit nem módosította a cég: az összforgalom várhatóan 7-9 százalékkal bővül az idén. A magyarországi forgalom 5 százalékkal, a FÁK-piaci 12 százalékkal, a kelet-európai kivitel 4 százalékkal haladhatja meg az előző évit.
A következő üzleti évre a FÁK-piacon az ideihez hasonló, 10-12 százalékos dinamikával számol a cég, Kelet-Európában pedig 3-5 százalékos növekedést vár az idei 4 százalék után. A nyugati késztermék és hatóanyag kivitel várhatóan az idei szinten marad.

Az üzleti év harmadik negyedévét, az április-júniusi időszakot elemezve az igazgató elmondta: az adózás előtti eredmény 56 százalékos csökkenését elsősorban a hazai jogszabályok változásai miatti egyszeri ráfordítások elszámolása, továbbá a pénzügyi eredmény kedvezőtlen alakulása okozta.

Az üzemi eredmény a harmadik negyedévben 27 százalékkal csökkent, 2,78 milliárd forintra, az egyszeri hatások nélkül számolva viszont 21 százalékkal nőtt volna. A kilenc havi adatok lapján az üzemi eredmény 15 százalékkal nőtt - fejtette ki Poroszlai Csaba.

A júliusban életbe lépett szabályozás értelmében a gyógyszergyár a 2010. évi különadójából a kutatás-fejlesztési ráfordítások 50 százalékát vonhatja le a korábban hatályos 100 százalék helyett. A társaság viszont a korábbi negyedévekben elszámolta a 100 százalékos levonást, emiatt az idei üzleti év harmadik negyedévében vissza kellett írni ezek felét, összesen 1,834 milliárd forintot. A folyó negyedévi 636 millió forintos OEP befizetésekkel együtt összesen 2,5 milliárd forint egyszeri ráfordítást számolt el az Egis.

A júliusi jogszabály változások évi 5 milliárd forint többlet terhet jelentenek a vállalat számára, azonban ősszel újabb gyógyszerpiaci szabályozások lépnek életbe, ezekkel együtt már 7-8 milliárd forintra rúghat az összeg.

A harmadik negyedévben és kilenc hónap alatt is az Egis minden piacán növekedést ért el, a költségek emelkedése pedig alacsonyabb volt az árbevétel 11 százalékos bővülésénél. A stratégiának megfelelően leginkább a kutatás-fejlesztési költségek emelkedtek - 8 százalékkal a háromnegyedév alatt -, míg a többi költséget szigorú kontrol alatt tartotta a cég - mondta Poroszlai Csaba. Beruházásokra 7,5 milliárd forintot költött az üzleti év eddig eltelt időszakában a cég.

Az Egis 2,31 milliárd forint konszolidált adózott eredményt és 32,38 milliárd forint árbevételt ért el az üzleti éve harmadik negyedévében, a nyereség 55 százalékkal csökkent, míg az árbevétel 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.A háromnegyedévi árbevétel 95,87 milliárd forint volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az adózott eredmény 17,6 százalékkal 11,52 milliárd forintra csökkent.