• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszerészek nemzetközi összefogásban

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Hamisítás ellen tettek közzé közös felhívást amerikai, japán és európai szervezetek.

Az egyre nagyobb számú, hamisítványokat kínáló weboldalak veszélyességére és az ezek elleni fellépés szükségességére hívja fel a figyelmet közös közleményében az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (EFPIA), az Amerikai Gyógyszerészeti Kutatók és Gyógyszergyártók Szövetsége (PhRMA), a Japán Gyógyszergyártók Szövetsége (JPMA) és a Gyógyszergyártók és Gyógyszergyártói Szövetségek Nemzetközi Szervezete (IFPMA). A szakmai szövetségek szerint az internet lehetőséget teremt arra, hogy az illegális terjesztők megbízható patikák látszatát keltve veszélybe sodorják illegális készítményeikkel a jóhiszemű fogyasztókat.

Mint a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hírlevelében olvasható, a probléma elterjedtségére a szövetségek szerint jó példa, hogy 2011 szeptemberében egy Interpol akcióban egyetlen hét alatt 2,4 millió hamis pirulát foglaltak le a hatóságok.

Az In-Pharma Technologist portál beszámolója szerint a szakértők úgy vélik, a probléma ellen a legeredményesebb megoldást a fogyasztói tudatosság növelése jelenti, amelyhez viszont szükséges, hogy az iparág képviselői, a nemzeti kormányok, helyi és nemzetközi érdekvédelmi szervezetek mind részt vegyenek a figyelemfelhívásban.

Az amerikai, japán, európai és nemzetközi szakmai szervezetek arra biztatják a kormányokat és más érintetteket, hogy aktív tudatosságnövelő kampányokat folytassanak, amellyel felhívják a figyelmet az ismeretlen és illegális forrásból vásárolt gyógyszerek lehetséges veszélyeire.

A négy szervezet felhívásában az üzleti és non-profit szféra nagyobb szerepvállalását is fokozottan sürgeti. Követendő példaként említik az amerikai vállalkozások, köztük a Google, az American Express, a Microsoft és a Yahoo által indított Center for Safe Internet Pharmacies projektet, amely a biztonságos online vásárlás promotálását tűzte ki célul. A szakmai szervezetek egyúttal felszólították a domain nevek kiosztásáért és adminisztrációjáért felelős szervezetet, az ICANN-t, hogy vállaljon nagyobb szerepet az illegális webfelületek elszámoltathatóságában, és az illegális felületek kiszűrésében.