• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Gyógyszerhamisítás – Afrika csendes gyilkosa

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Becslések szerint egyes országokban 30-50 százalék is lehet a hamisítványok piaci aránya.

A hét afrikai állam képviselői és amerikai szakértők részvételével tartott találkozón az afrikai egészségügyi rendszer legszisztematikusabb fenyegetésének nevezték a gyógyszerhamisítást. Az Afrikai Unió vezető egészségügyi szakemberei, az amerikai kormány és a gyógyszeripar képviselőinek részvételével vitatták meg a gyógyszerhamisítás helyzetét az afrikai kontinensen.

A rendezvényen elhangzott, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az 1980-as évektől gyűjt adatokat a gyógyszerhamisításról, amelyek azt mutatják, az elmúlt harminc év alatt egyre kifinomultabb hamisítványok készültek, amelyek piaci aránya is egyre magasabb lett. Az aktuális becslések szerint a világszerte forgalomba került gyógyszerek 10, egyes afrikai országokban akár 30-40 százaléka is hamisítvány lehet.

Az All Africa portál beszámolója szerint a rendezvényen nagy hangsúlyt kapott a hamisítványok fogyasztásának kockázata, kiemelve, hogy a hamis készítmények nem pusztán megtévesztik a fogyasztókat, de az életüket is követelhetik. A WHO szerint a világon évente bekövetkezett maláriás megbetegedésekhez köthető halálesetek ötöde a hamis gyógyszerekkel történő kezelés számlájára írható.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hírlevele szerint a konferencia moderátora Bright Simons, az mPedigree alapítója az afrikai egészségügy legszisztematikusabb fenyegetésének nevezte a hamis gyógyszerek terjesztését. Elhangzott, éppen ezért elengedhetetlen, hogy mind a hatósági, mind a fogyasztói oldalról következetesen fellépjenek a hamisítás ellen.

Az mPedigree fejlesztése az a mobiltelefonos eredetiségigazoló rendszer, amelynek segítségével a fogyasztók a gyógyszeres dobozokon szereplő kódokat szöveges üzenetben elküldve egy információs telefonszámra, maguk is meggyőződhetnek a vásárolt készítmény valódiságáról. Az SMS-alapú ellenőrzést több afrikai országban is tesztelik, köztük Nigériában, amely állam a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben már így is példaértékű eredményeket ért el. A teljes körű kormányzati támogatásnak köszönhetően 2004 és 2006 között 48-ról 16 százalékra csökkentették a hamis gyógyszerek piaci arányát.

A rendezvény konklúziója szerint egyetlen hamisítás elleni stratégia sem lehet eredményes, ha azt nem kíséri társadalmi összefogás és támogatás a kormányzat, az ipar és az állampolgárok részéről.