• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Gyógyszerhamisítás – Afrika csendes gyilkosa

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Becslések szerint egyes országokban 30-50 százalék is lehet a hamisítványok piaci aránya.

A hét afrikai állam képviselői és amerikai szakértők részvételével tartott találkozón az afrikai egészségügyi rendszer legszisztematikusabb fenyegetésének nevezték a gyógyszerhamisítást. Az Afrikai Unió vezető egészségügyi szakemberei, az amerikai kormány és a gyógyszeripar képviselőinek részvételével vitatták meg a gyógyszerhamisítás helyzetét az afrikai kontinensen.

A rendezvényen elhangzott, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az 1980-as évektől gyűjt adatokat a gyógyszerhamisításról, amelyek azt mutatják, az elmúlt harminc év alatt egyre kifinomultabb hamisítványok készültek, amelyek piaci aránya is egyre magasabb lett. Az aktuális becslések szerint a világszerte forgalomba került gyógyszerek 10, egyes afrikai országokban akár 30-40 százaléka is hamisítvány lehet.

Az All Africa portál beszámolója szerint a rendezvényen nagy hangsúlyt kapott a hamisítványok fogyasztásának kockázata, kiemelve, hogy a hamis készítmények nem pusztán megtévesztik a fogyasztókat, de az életüket is követelhetik. A WHO szerint a világon évente bekövetkezett maláriás megbetegedésekhez köthető halálesetek ötöde a hamis gyógyszerekkel történő kezelés számlájára írható.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hírlevele szerint a konferencia moderátora Bright Simons, az mPedigree alapítója az afrikai egészségügy legszisztematikusabb fenyegetésének nevezte a hamis gyógyszerek terjesztését. Elhangzott, éppen ezért elengedhetetlen, hogy mind a hatósági, mind a fogyasztói oldalról következetesen fellépjenek a hamisítás ellen.

Az mPedigree fejlesztése az a mobiltelefonos eredetiségigazoló rendszer, amelynek segítségével a fogyasztók a gyógyszeres dobozokon szereplő kódokat szöveges üzenetben elküldve egy információs telefonszámra, maguk is meggyőződhetnek a vásárolt készítmény valódiságáról. Az SMS-alapú ellenőrzést több afrikai országban is tesztelik, köztük Nigériában, amely állam a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben már így is példaértékű eredményeket ért el. A teljes körű kormányzati támogatásnak köszönhetően 2004 és 2006 között 48-ról 16 százalékra csökkentették a hamis gyógyszerek piaci arányát.

A rendezvény konklúziója szerint egyetlen hamisítás elleni stratégia sem lehet eredményes, ha azt nem kíséri társadalmi összefogás és támogatás a kormányzat, az ipar és az állampolgárok részéről.

Legolvasottabb cikkeink