• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Gyógyszerhamisítási ügyben ítélkezett a brit bíróság

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Hamis gyógyszerekkel történő kereskedés gyanújával nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a brit bíróság egy kanadai-ciprusi nőt.

Az asszony vényköteles gyógyszerek hamisított verzióit értékesítette az interneten. A Medical News Today beszámolója szerint Stoke-on-Trent bírósága a napokban nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy 51 éves asszonyt ellenőrzött körülmények között értékesíthető gyógyszerek jogosulatlan birtoklásának és értékesítésének vádjával.

A brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency, MHRA) 2008. év elején indított vizsgálatot a pharma2u.com portál ellen, amely olyan, kizárólag receptre kiadható gyógyszereket kínált vevőinek, mint például a Viagra. A honlapról rendelt termékeket, amelyeket a szakértői vizsgálat utóbb hamisítványoknak minősített, egy dél-ciprusi címről küldték meg a vásárlóknak.

Az MHRA a staffordshire-i rendőrség közreműködésével több helyszínen, köztük üzletekben és magánlakásokban is tartott razziát, amelyek során több alkalommal is találtak hamis gyógyszereket. Az akciók során a most elítélt kanadai-ciprusi nő lakását is átvizsgálták, amely a nyomozók szerint a pharma2u.com portálon zajló kereskedelem brit elosztó központjaként funkcionált, és ahol több mint 65 ezer darab hamisított pirulát találtak.

A nő ellen a hatóságok 2009 szeptemberében emeltek vádat. A bírósági meghallgatáson később elismerte bűnösségét.

Az üggyel kapcsolatban nyilatkozó Mick Dates, az MHRA vezető munkatársa kiemelte, a fogyasztók soha nem lehetnek biztosak abban, milyen terméket kapnak, ha illegálisan működő weboldalakról rendelnek gyógyhatásúnak remélt termékeket. Az érintett honlapon és a hozzá hasonló oldalakon rendszerint hamis gyógyszereket értékesítenek, amelyek fogyasztása kiemelten veszélyes. A szakértők szerint ezekben a hatóanyag lehet túl magas vagy túl alacsony, de az is előfordul, hogy egyáltalán nem vagy a hivatalos helyett más gyógyszerek hatóanyagait tartalmazzák.

Dates hangsúlyozta, hogy az illegális kereskedők egyáltalán nem törődnek a minőségi követelményekkel, hiszen nem egészségügyi szakemberek. Mint mondta, ezeknek a bűnözőknek csak az számít, hogy minél nagyobb profitot érjenek el, függetlenül attól, hogy közben hány vásárlójuk egészségét és életét kockáztatják.

Legolvasottabb cikkeink