• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Gyógyszerhamisítási ügyben ítélkezett a brit bíróság

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Hamis gyógyszerekkel történő kereskedés gyanújával nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a brit bíróság egy kanadai-ciprusi nőt.

Az asszony vényköteles gyógyszerek hamisított verzióit értékesítette az interneten. A Medical News Today beszámolója szerint Stoke-on-Trent bírósága a napokban nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy 51 éves asszonyt ellenőrzött körülmények között értékesíthető gyógyszerek jogosulatlan birtoklásának és értékesítésének vádjával.

A brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency, MHRA) 2008. év elején indított vizsgálatot a pharma2u.com portál ellen, amely olyan, kizárólag receptre kiadható gyógyszereket kínált vevőinek, mint például a Viagra. A honlapról rendelt termékeket, amelyeket a szakértői vizsgálat utóbb hamisítványoknak minősített, egy dél-ciprusi címről küldték meg a vásárlóknak.

Az MHRA a staffordshire-i rendőrség közreműködésével több helyszínen, köztük üzletekben és magánlakásokban is tartott razziát, amelyek során több alkalommal is találtak hamis gyógyszereket. Az akciók során a most elítélt kanadai-ciprusi nő lakását is átvizsgálták, amely a nyomozók szerint a pharma2u.com portálon zajló kereskedelem brit elosztó központjaként funkcionált, és ahol több mint 65 ezer darab hamisított pirulát találtak.

A nő ellen a hatóságok 2009 szeptemberében emeltek vádat. A bírósági meghallgatáson később elismerte bűnösségét.

Az üggyel kapcsolatban nyilatkozó Mick Dates, az MHRA vezető munkatársa kiemelte, a fogyasztók soha nem lehetnek biztosak abban, milyen terméket kapnak, ha illegálisan működő weboldalakról rendelnek gyógyhatásúnak remélt termékeket. Az érintett honlapon és a hozzá hasonló oldalakon rendszerint hamis gyógyszereket értékesítenek, amelyek fogyasztása kiemelten veszélyes. A szakértők szerint ezekben a hatóanyag lehet túl magas vagy túl alacsony, de az is előfordul, hogy egyáltalán nem vagy a hivatalos helyett más gyógyszerek hatóanyagait tartalmazzák.

Dates hangsúlyozta, hogy az illegális kereskedők egyáltalán nem törődnek a minőségi követelményekkel, hiszen nem egészségügyi szakemberek. Mint mondta, ezeknek a bűnözőknek csak az számít, hogy minél nagyobb profitot érjenek el, függetlenül attól, hogy közben hány vásárlójuk egészségét és életét kockáztatják.

Legolvasottabb cikkeink