• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyszerhiány vagy hamisításveszély

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Olyan jogszabályt fontolgatnak, amely tiltaná a hamisítási szempontból jelentős kockázatú gyógyszerek importját.

Félmillió naria összegű pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a nigériai bíróság azt a helyi férfit, aki hamis egészségügyi termékeket importált az országba. A döntés a helyi hatósági szervek hamisítás elleni elkötelezettségét bizonyítja – írja a Securing Pharma.


A napokban bűnösnek talált, és félmillió naria (USD 3500) összegű pénzbüntetés megfizetésére kötelezett a nigériai bíróság egy helyi férfit, akit hamis egészségügyi termékek importálásával gyanúsítottak a hatóságok. A férfi hamisított, rendszerint bőrproblémák kezelésére használt gyógyászati szappanokkal kereskedett, amelyekről a szakértői vizsgálat kiderítette, hogy nem tartalmazzák a címkézésen feltüntetett gyógyhatású összetevőket.


Az eljárást a nigériai Nemzeti Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (National Agency for Food and Drug Administration and Control, NAFDAC) kezdeményezte az elítélttel szemben. Bár a NAFDAC börtönbüntetés kiszabását szerette volna elérni, a férfi felelősségre vonása és elítélése egy újabb fontos lépést jelent az afrikai ország gyógyszerhamisítás elleni intézkedéseinek sorában.


A NAFDAC a helyi gyógyszerészeti szövetséggel (Pharmaceutical Society of Nigeria, PSN) és gyógyszerészeti tanáccsal (Pharmacist Council of Nigeria, PCN) együttműködve a közelmúltban több razziát is végrehajtott, amelynek során tíz illegálisan üzemelő patikát zártak be, továbbá mintegy 10 millió naria (USD 67 ezer) értékű hamis gyógyszert foglaltak le és semmisítettek meg a hatóságok. Az elmúlt hónapokban bevezettek egy új gyógyszerellenőrző rendszert a határellenőrző pontokon, valamint megkezdték egy, a fogyasztók számára eredetiségellenőrzési lehetőséget biztosító program tesztelését. Ez utóbbi esetében a gyógyszervásárlók ingyenes SMS formájában kérhetnek visszaigazolást a tesztprogramba beemelt készítmények valódiságáról.

A fentiek mellett a hatóságok és kormányzati szervek olyan jogszabály megalkotását fontolgatják, amely tiltaná bizonyos, hamisítási szempontból jelentős kockázatú gyógyszerek és gyógyászati készítmények nigériai importját. Az intézkedés bevezetése egyelőre bizonytalan, mivel a helyi gyógyszerimportőrök képviseleti szervezete (Association of Pharmaceutical Importers, APIN) szerint a javaslat olyan gyógyszerhiányt okozhatna az országban, amelynek pótlására a helyi gyógyszergyártók kapacitása nem elegendő.

Legolvasottabb cikkeink