• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyszeripari élboly: a Pfizer továbbra is az első

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip

Tavaly alig változott a gyógyszeripari cégek toplistája, többen is szeretnének azonban a tabella csúcsára jutni.

A tavalyi fejleményeket Dr. Peter Charlis, az Informa Pharma vezető munkatársa elemezte.

Bár gyógyszerforgalma 1,5 százalékkal csökkent, a Pfizernek sikerült kitartania a Scrip c. szalkap százas listájának csúcsán, amelyet az idén is, mint minden évben, külön kiadványban tettek közzé. A lajstromban a szerkesztők a cégeket vénykötelesgyógyszer-forgalmuk alapján helyezték el. Az éllovas Pfizer tavaly 44,42 milliárd dollár értékben adott el ilyeneket, de a különbség közte, és fő vetélytársa, a GlaxoSmithKline közt csökkent, mert utóbbi 4 százalékos forgalomnövekedést közölt, s így e kategóriában a bevételei elérték a 38, milliárd dollárt.

A Pfizer gyógyszereladásainak csökkenését első sorban saját régebbi termékeinek generikumai okozzák. Ezek miatt a teljes tavalyi évre számítva csak a Norvasc- és a Zoloft-bevételek 3,44 milliárd dollárral csökkentek (a Norvasc vérnyomáscsökkentő amlodipne mesylate, a Zoloft antidepresszáns sertraline). A Lipitor (vérzsír-csökkentő atorvastatin) fogyását fő versenytársa a Merck & Co Zocor, azaz simvastatin generikus változatainak megjelenése okozta. (Ez utóbbi hatást azonban némiképpen enyhítette a dollár gyengesége, amitől külföldön megugrott a forgalom.) A Pfizert természetesen sújtották annak következményei is, hogy 2007 októberében megbukott inhalált inzulinja, az Exubera. Nem mintha a tavalyi esztendő a GlaxiSmithKline könnyű lett volna. A cégnek – egyrészt – több gyártmánya generikus konkurrenciáját kellett elviselnie: megjelentek a Flonase (intranazális rhinitis terápia, fluticasone propionate), a Wellbutrin XL (antidepresszáns, bupropion), a Zofran, (hányás elleni ondasetron) és a Coreg IR (alfa/béta adrenerg blokkoló, carvedilol) generikumai. Másrészt: 22 százalékkal csökkentek diabétesz-szerének, az Avandiának (rosigltazone maleate) eladásai, miután a The New England Journal of Medicine felvetette, hogy alkalmazása szív-érrendszeri kockázattal járhat. Valószínű, hogy mindezen tényezők 2008-ban is éreztetni fogják majd hatásukat.

Bár a GSK-nak 2007-ben sikerült 4 százalékkal növelnie forgalmát, ez jóval elmarad a tíz éllovas átlagosan bruttó 8,2 százalékos forgalomnövekedésétől: a Lilly például 19 százalék gyógyszereladás-pluszt jelentett, forgalma 17,64 milliárd dollár volt. Dr. John Lechleiter, a vég elnök-vezérigazgatója 2007-et így jellemezte: „mostanában az egyik legjobb évünk volt". A Lilly jó teljesítményében különösen jelentős szerepet játszotta újabb termékei Az ebben az évtizedben a piacra bevezetett gyártmányok a tavalyi forgalom egyharmadát hozták, tavalyelőtt például még csak az egynegyedét. A cég ugyancsak fokozódó generikum-konkurrenciával számolhat: nagy mennyiségekben fogyó terméke, a Zyprexa (antipszichotikum, olanzepine) a 2010-es évek elején veszíti el szabadalmi védettségét. A Lillyt ez nem rettenti meg, reméli, hogy továbbra is sikerült megtartania mostani lendületét. Erre mutat, hogy 2011-ig hat új (NME vagy NME-jellegű, azaz eddig nem létezett) molekulával készül előrukkolni, s addigra – előre láthatólag – még vagy tíz ilyenje tart majd a kipróbálás III. klinikai fázisában.

Ugyancsak komoly növekedésről számolt be a Roche. A cég gyógyszerágazata, amelyet a Roche Pharmaceuticals, valamint a Genentechben és a Chugaiban birtokolt részvénytöbbsége „alkot", 15,4 százalékkal 30,69 milliárd dollárra fokozta forgalmát. A növekedés motorja – túl a vállalat onkológiai, transzplantációs-, anyagcsere- és csont-, valamint virológiai gyógyszerein – a Genenteck macula-degeneratio elleni terméke volt.

A jövőre nézvést optimizmusát a Roche széles termékskálájára alapozza – kilenc gyógyszere évi egymilliárd svájci frankos jövedelmet hoz –, valamint arra, hogy a következő években mindössze egyetlen szabadalma jár le.

A másik svájci óriás, a Novartis 31,19 milliárd dolláros forgalomról számolt be: náluk 2007-ben 9,3 százalék volt a növekedés, valamivel gyorsabb, mint a top 10 többi cégénél. Európa, Latin-Amerika és a legfontosabb bővülő (fejlődő) piacok kétszámjegyű rátákat produkáltak és számos Novartis termék tovább stabilizálta vezető pozícióját, az amerikai forgalmat befolyásolta a generikus verseny és az irritábilis bél szindróma (IBS) elleni Zelnorm (tegaserod maleate) forgalmazásának tavaly márciusi felfüggesztése. A Novartis azonnal kezdeményezte, hogy korlátozott kör számára tehesse hozzáférhetővé a Tegaserodot, áprilisban azonban elállt e szándékától. A Zellnorm-intermezzo hatása ezért vélhetőleg az idén is érezhető lesz.

A Novartist az oltóanyagpiac is ellátta jó hírekkel: plusz 1,45 milliárd dollárt vett be a kullancs-encefalitisz elleni-, a gyerek- és a szezonális influenza oltásokon. Generikum-leányvállalata, a Sandoz 20 százalékkal hozott többet, mint tavaly – forgalma elérte a 7,17 milliárd dollárt.

Nagyjából közepes forgalomnövekedést könyvelhetett el a Sanofi-Aventis 7,9 százalékkal, 38,45 millió dolláros végeredménnyel. Ehhez jó-egynéhány tényező hozzájárult: a 14,5 százalékos vakcinaforgalom-növekedés, a 29 százalékos többlet, amelyet a Lantus, az első 2 milliárd dollárnál nagyobb volumenben értékesített inzulintermék hozott, valamint az eladási és általános költségek határozott mérséklődése. A Lantus erős növekedését segítette a SoloSTAR eldobható inzulin-pen hozzáférhető volta Európa nagy részén és az Egyesült Államokban, továbbá az, hogy a cég közzétette: a Lantus-os inzulin-terápia következtében (az NPH-inzulin terápiához mérten) csökkent a diabétesz-szövődmény miokardiális infarktusok száma. Ugyancsak határozottan kapósabb lett multiplex szklerózis ellenes Copaxone (glatiramer acetate).

A korábbi évekhez hasonlóan egyesülések és felvásárlások miatt több cég is eltűnt a Scrip 100 listájáról., mások újonnan nagyra nőtt cégek hátán jutottak magasabbra. Az Akzo Nobel, amely tavaly a huszonkilencedik volt, 2007 novemberében eladta az Organon Biosciencest a Schering-Plough-nak, így többé nem jegyzik gyógyszergyártóként, vagyis eltűnt a tabelláról. Az Organon eredményei csak a Schering-Ploughnak a vásárlás utáni időszakról készült jelentéseiben mutatkoznak, ezért csak marginálisan befolyásolják az Sch-P 2007-es általános gyógyszereladási mutatóit – melyek mindenesetre egészséges, 18,8 százalékos növekedést jeleztek. A 2008-as eredményeket már egészükben befolyásolja, amit az Organon termékei hoznak. Ugyancsak eltűnt al Altana, amely most már a Nycomed része (az egyesülés eredményeképpen a Nycomed előre is rukkolt a listán), a Serono pedig 2007 elején a Merck Seronoba tagozódott be. Később, de ugyancsak tavaly az AstraZeneca megvette a rangsorból ekképpen el is tűnő Medimmune-t, a Tanaba Seiyaku pedig egyesült a Mitsubishi Pharmával: kettejük összeolvadásából létrejött a Mitsubishi Tanabe Pharma, a jelenlegi 37. helyezett.

Kutatási-fejlesztési kiadások

Az, hogy tavaly melyik cég mennyit költött ilyen célra, kevés meglepetést hozott. Gyógyszer K+F-re 2007-ben a legtöbbet, 8,09 milliárd dollárt a Pfizer adta ki, ami gyógyszer forgalmának 18,2 százaléka volt. (Utóbbi ráta kisebb, mint az első tíz legtöbbet költő cég K+F-pénzeinek átlaga). A Pfizert régóta mint az iparágban az egyik legjobb K+F előkészületi portfolióval rendelkező vállalatot tartják nyilván; jelenleg csaknem 180, különböző fázisokban lévő projektet menedzsel, 17 vegyületét már a klinikai III szakaszban tesztelik. A Pfizer néhány K+F feladatot maga tűzött ki maga elé, például a II fázisban lévő gyógyszerjelöltek (számuk e pillanatban 48) vizsgálatainak III fázisba történő felgyorsítását, és a bioterápiás élvonalba való bekerülést.

A másik legbőkezűbb kutató-fejlesztő a GlaxoSmithKline volt, amely a viszonylag szerény 6,6 milliárd dollárt fektette saját jövőjébe – gyógyszerforgalmának 17,3 százalékát. K+F csapata jó évet zárt, 34 kulcs-beruházásának folyt III fázisú vizsgálata vagy jutott preregisztrációs fázisba, engedélyezték három NCE- (új vegyi entitás-) molekuláját és egy vakcináját, tíz termékre kért forgalmazási engedélyt különböző regulációs hatóságoknál, és kilenc új III fázisú vizsgálatot kezdeményezett.

Szorosan a GSK után a Roche következik, amelynek 6,4 milliárd dolláros K+F kiadásai a 2006-osakhoz képest 20,4 százalékkal nőttek. A cég a múlt év közepén K+F beruházási struktúrájának nagyszabású átalakításába kezdett, ennek középpontjában most öt betegségbiológiai terület áll: az onkológia, a virológia, a gyulladások, a anyagcsere-betegségek és a központi idegrendszeri betegségek. 2008 elején 115 előkészületi projektet futtat, ezek közöl 57 új NME (új molekuláris entitás). Közülük 34-nek az I, 19-nek a II, 4-nek pedig a III klinikai fázisú vizsgálatai folynak vagy már be is adták engedélyezési kérelmét a regulációs hatóságokhoz.

Bevételeinek legnagyobb százalékát a Schering-Plough fektette K+F-be – teljes gyógyszerpiaci forgalmának 28,8 százalékát. Ez a csaknem 3 milliárd dollár számos terület közt oszlott meg, amilyenek például: az onkológia, az akut és krónikus légúti állapotok, a gyulladásos valamint az anyagcsere- és kardiovaszkuláris, továbbá a neurodegeneratív betegségek. Jelenleg a Schering-Plough 11 fejlesztésének III fázisú vizsgálata folyik, engedélyezésre kettő vár (egyiküket az Organon Bio Sciences hozta magával). Kereskedelmi forgalmának jóval az átlagos feletti részét költötte kutatásra és fejlesztésre a Merck & Co, amely 20,1 milliárd dolláros gyógyszerforgalmából 4,88 milliárd dollárnyit irányított át e területre.

Előre nem látható fejleményekkel nem számolva a jövő évi bajnokság tabellája – Charlish fogalmaz így – sem változik majd különösebben az ideihez képest. A GSK-nak továbbra is le kell dolgoznia némi hátrányát, ha utol akarja érni az eladásilista-vezető Pfizert, ráadásul a Sanofi is lekörözheti. A francia multi forgalma 2007-ben csak paraszthajszálnyival volt kisebb a GSK-énál, eladásainak növekedése azonban, úgy tűnik gyorsabb amazénál. A Novartis valamivel továbbra is elmarad a Sanofi-Aventis mögött.

Mindehhez azonban hozzátartozik, hogy a négy első helyezett négy különböző valutában adta meg forgalmának jelzőszámait, ami egy további elemmel gazdagítja a csúcsért folyó küzdelem izgalmait.

Az alábbiakban néhány adat következik: az: 1-18, a 73., és a 95. helyezett 2007-s forgalma MRD USD-ban – és ennek 2007-es növekedése százalékban:

1 Pfizer 44,424 -1.5
2 GlaxoSmithKline. 38,501 4.0
3 Sanofi-Aventis 38,452 7.9
4 Novartis 31,194 9.3
5 Roche 30,686 15.4
6 AstraZeneca 29,559 11.6
7 Johnson & Johnson 24,866 6.9
8 Merck & Co 20,102 -1,3
9 Wyeth 18,662 10,5
10 Lilly 17,638 19,0
11 Bristol-Myers Squibb 15,622 1,.7
12 Abbott Laboratories 14,632 1,0
13 Boehringer Ihgelheim 14,453 13,3
14 Amgen 14,311 3,3
15 Bayer 14,073 49,8
16 Takeda 10,813 4,5
17 Schering-Plough 10,173 18,8
18 Teva Pharmaceutical Industries 9,408 11,9

73 Richter 0, 934 14,9

95 Egis 0,641 21,3

Legolvasottabb cikkeink