• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha megint krízis lenne a patikákban az EESZT leállása miatt

Gyógyszerpiac 2020.01.16 Forrás: Weborvos Szerző:
Ha megint krízis lenne a patikákban az EESZT leállása miatt

A gyógyszerészi kamara szerint a betegeknek hiteles, nyomtatott listával kellene rendelkezniük gyógyszereikről.

Hatalmas zavart okozott a patikákban az EESZT január 6-i összeomlása a receptek kiváltása miatt, ugyanis a patikák nem tudták az EESZT-ből az e-recepteket lekérni. Bár korábban is fordultak elő működési zavarok az ESSZT szolgáltatásaiban, de a gyógyszerek kiváltására ez nem volt kihatással, mert a felírási igazolás alapján a patikák ki tudták adni az orvos által rendelt készítményeket. Ám ez év elejétől a felírási igazolás kiadása csak a 14 év alatti ellátottak esetében kötelező. Hogy mi volt a valódi probléma, arról igazából senki nem tud, a Netdoktor szerint csak annyi látott napvilágot, hogy az „incidenst” sikerült elhárítani. A szakemberek arra számítanak, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülésére bekapcsolnak a rendszerbe egy másodlagos site-ot is, amit probléma, vagy tervezett karbantartás esetén elő tudnak léptetni elsődlegessé. Ehhez azonban a patikai rendszerek szállítóinak is fejleszteniük kell a maguk oldalán.

A krízisnapra reagált a Magyar Gyógyszerészi Kamara Területi Elnökeinek Értekezlete (TTÉ) is (január 14.), amely többek között foglalkozott a gyógyszerellátás biztonságával. Bár nem nevezték meg, hogy a patikai rendszer összeomlására gondolnak, de fontosnak tartották leszögezni, hogy a rendszer garantálja: a fejlesztések ne veszélyeztessék a folyamatos és biztonságos betegellátást. Beszámolójuk szerint ezért fontos, hogy az EESZT-ben a módosításokat és az ezzel kapcsolatos jogszabályi változtatásokat csak teljesen biztonságos és megfelelő hosszúságú próbaüzemi tapasztalatok birtokában lehessen a jövőben végrehajtani. Alapvető szabályozási és irányítási szempontnak kell lennie, hogy a gyógyszertár minden helyzetben, beleértve az elektronikai rendszerek működési zavarait is (pl. EESZT,  Virep, Internet, NAV-kapcsolat, szoftverfejlesztés stb. problémái), el tudja látni a szükséges gyógyszerekkel a betegeket, a gyógyszertári vállalkozás pedig az ilyenkor kiszolgáltatott gyógyszer támogatási díját elszámolhassa. 

A TEÉ aggályosnak tartja, hogy a betegek számos esetben nem kapnak felírási igazolást, és a kiváltandó gyógyszereikkel kapcsolatos megfelelő információ nélkül érkeznek a gyógyszertárba. Ezért az egészségügy minden szereplőjétől a betegek érdekeit szem előtt tartó felelős magatartást kérnek, illetve kérik, hogy az illetékesek intézkedjenek annak érdekében, hogy a betegek a számukra rendelt gyógyszerekről hiteles, nyomtatott listával rendelkezhessenek.   

Mindezen túl halaszthatatlannak tartják az orvosi vényíró és gyógyszertári vényfeldolgozó informatikai szoftverek kompatibilitási zavarainak teljes körű megoldását, amelyet a gyógyszerészi kamara régóta kér, és már a jogszabályi feltételek is adottak ennek biztosítására.

Legolvasottabb cikkeink