• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hamis gyógyszer, ellenállóbb baktériumok

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A WHO szerint közeledünk a“posztantibiotikus" korszakhoz, ahol a hétköznapi fertőzések is halálhoz vezethetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet új, 80 országot vizsgáló megfigyelő és értékelő programja szerint a hamis antibiotikumok egyre nagyobb problémát jelentenek mindenhol a világon, olvasható a bloomberg.com-on. A fertőzések ellenálló baktériumfajták megjelenéséhez vezetnek, amikor a gyógyszerek nem elég erősek az elpusztításukhoz - idézi a HENT tematikus portálja.

Korábbi vizsgálatok már megállapították, hogy Délkelet-Ázsiából különösen sok gyanús gyógyszer származik, elsősorban penicillin és annak származékai. A WHO szerint a probléma még elterjedtebb. Anglia tiszti főorvosa, Sally Davies szerint az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulása olyan súlyos probléma, mint a globális felmelegedés, amellyel szemben hasonló mértékű, egységes összefogásra van szükség a kormányok, az ipar és a társadalom részéről.

A WHO szerint a folyamat egy olyan “posztantibiotikus" korszakhoz is vezethet, ahol a hétköznapi fertőzések is halálhoz vezethetnek.
A probléma leküzdéséhez meg kell találni, hogy honnan jönnek a hamis gyógyszerek. A Pfizer Microsofttal való együttműködése arra irányul, hogy felkutassák az illegális internetes kereskedők honlapjaival kapcsolatos szervereket és bankokat, amellyel máris sikerült több ezret kiiktatni közülük.

Indiában a gyógyszerekkel szembeni ellenállás kialakulása ahhoz vezetett, hogy az orvosok korábban elutasított gyógyszereket, például colistint írjanak fel. Még az egészséges emberek is, akik soha nem jártak kórházban, magukban hordozzák a gyógyszereknek ellenálló baktériumokat.

Ez a helyzet azonban nem csak a fejlődő országokban figyelhető meg. A világ minden részén megfigyelhető az ellenállás, olyan közönséges fertőzéseknél, mint amilyenek a sebek, a tüdőgyulladás vagy a húgyúti fertőzések, olvasható a WHO áprilisi jelentésében.

Hasonlóképp, az internetes patikákon keresztül a hamis antibiotikumok ugyanolyan valószínűséggel juthatnak el az amerikai vagy európai betegekhez, mint a szegényebb országokban. Az Amerikai Gyógyszertárak Vezetőinek Nemzeti Szövetsége által tavaly elvégzett, 10.000 online patikát érintő ellenőrzés szerint azok 97%-a nem felelt meg a gyógyszertárakra vonatkozó amerikai jogszabályoknak és szabványoknak.