• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hamis gyógyszerek a német gyógyszertárakban?

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Illegális gyógyszerterjesztés, köztük hamisítványok értékesítésének gyanúja okán folytatnak nyomozást több észak-németországi patikussal szemben.

A hatóságok szerint nem csak hamis életmódgyógyszerek, de hamisított fájdalomcsillapítók és rákgyógyszerek is felkerültek a patikák polcaira. A SecuringPharma beszámolója szerint nem csak a hamis gyógyszerek internetes terjesztése jelent veszélyt Németországban. Az illegális készítmények a német gyógyszertárak készleteibe is bekerültek, így a patikák vásárlói is ki vannak téve a hamisítványok megvásárlásával járó kockázatoknak - tájékoztat a Hamisítás Elleni Nemzeti Tesület (HENT).

A német Markt üzleti lap tudósítására hivatkozó cikk szerint a német hatóságok egy patikus ellen emeltek vádat Braunschweig régióban, több észak-német városban, úgymint Hamburg, Celle, Verden és Kiel városokban található gyógyszertárak ügyében pedig nyomozást folytat a rendőrség.

A hatóságok szerint az érintett patikák készleteibe nem csak hamisított életmódgyógyszerek, köztük potencianövelő szerek és testépítő készítmények, de hamis fájdalomcsillapító tabletták, antibiotikumok és rákgyógyszerek is bekerültek. A vád szerint az ügyben érintett patikusok az illegálisan beszerzett készítményeket az eredeti gyógyszerekkel vegyítve terjesztették.

Nem ez az első eset Németországban, hogy a legális gyógyszerellátási rendszer biztonságossága megkérdőjeleződik. A tavalyi évben a hatóságok HIV-fertőzés kezelésére használt hamis készítményekre bukkantak a hivatalos gyógyszerellátási láncban. A GlaxoSmithKline Combivir nevű terméke hamis változatának Brémában, a Boehringer Ingelheim Viramune nevű készítményének hamisítványára Sylt szigetén akadtak nyomára. Az eredeti gyártók mindkét esetben termékvisszahívásra kényszerültek a betegek biztonsága érdekében. Az ügyben elrendelt nyomozás során kiderült, hogy a készítményekben a pirulák eredetiek voltak, de az elsődleges és másodlagos csomagolásuk, továbbá a címkézésük hamis volt.

Legolvasottabb cikkeink