• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hamis hatóanyag, hamis dózis

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Két személyt gyanúsítanak a hamis fogyasztószerek ügyében az amerikai hatóságok.

Két személy ellen emeltek vádat az amerikai hatóságok hamis fogyasztószerek gyártásának és forgalmazásának gyanújával a napokban. A két gyanúsított érintett lehet a közelmúltban nyilvánosságra került hamisított Alli pirulák ügyében.


A Wall Street Journal beszámolója szerint az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának illetékes szervei két kínai származású személy ellen emeltek vádat illegálisan importált, hamisított fogyasztószerek ügyében. A hatóságok szerint a két gyanúsított kapcsolatba hozható az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (American Food and Drug Administration, FDA) által az év elején nyilvánosságra hozott, online kereskedelmi forgalomba került hamis Alli tabletták gyártásával és értékesítésével.


Az eredetileg a GlaxoSmithKline (GSK) által gyártott Alli recept nélkül kapható testsúlycsökkentő tabletta, amelynek hamisított verziói az elmúlt hónapokban bukkantak fel több amerikai internetes kereskedelmi oldalon. Az FDA januári figyelmeztetése szerint a hamisítványok a valódi termék orlistat hatóanyaga helyett szibutramint tartalmaznak aktív összetevőként, amely bár szintén az elhízás kezelésére kifejlesztett készítmény, potenciális mellékhatásai miatt több ország is tiltja a forgalmazását.


Az FDA laborvizsgálata szerint a hamisítványoknak rendkívül magas a hatóanyagtartalma, így az Alli hivatalos fogyasztási előírásának betartásával a gyanútlan betegek szervezetébe a megengedett napi hatóanyag- mennyiség két-háromszorosa is bekerülhet. A szakértők szerint ez a mennyiség egészséges szervezetnél feszültséget, émelygést, álmatlanságot, szabálytalan szívverést okozhat, míg a szívproblémával küzdők körében a vérnyomás emelkedése mellett halálos szélütéshez vagy szívrohamhoz is vezethet.


A hatóságok eddig egy esetről tudnak, ahol a hamis Alli tabletták fogyasztása egészségügyi problémákat okozott. Az érintett korábban az eredeti készítményt szedte, de felfedezte, hogy az interneten olcsóbban vásárolhatja meg a készítményt. Az online rendelt pirulák azonban hamisak voltak, fogyasztásuk hatására pedig a beteg fejfájásra, hidegrázásra és szívroham-szerű tünetekre kezdett panaszkodni. A beteg által vásárolt készítményt a hatóságok szerint a közelmúltban őrizetbe vett egyik gyanúsított gyártotta.

A két személy ellen még folyik a nyomozás, de a jelenlegi vádak szerint mindkét férfi nagy összegű pénzbüntetésre és több év börtönre számíthat, ez utóbbi a hamisítványok gyártásával gyanúsított személy esetében akár húsz év szabadságvesztést is jelenthet.

Legolvasottabb cikkeink