• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hamisítás elleni harcra hívják fel a kongresszust

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Az amerikai kongresszusnak kellene a gyógyszerhamisítás elleni harc élére állnia.

A The Hill amerikai hírportál kongresszusi ügyekkel foglalkozó blogjában egy korábbi FBI-vezető keményebb fellépésre bíztatja az elnököt és a törvényhozást - írja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Minden új, piacra dobott gyógyszer mögött közel egymilliárd dollárnyi befektetés és legalább öt év kutatás és tesztelés áll. Azonban az eredmények megérik az áldozatot – a mai készítmények szinte minden problémára eredményes kezelést biztosítanak a hajhullástól a HIV vírusig. Hogy a betegek továbbra is bízhassanak az orvosságok gyógyító hatásában, létfontosságú megőrizni azok biztonságát. Napról napra több híradás érkezik a potenciálisan halálos gyógyszerhamisítványokról, ezért ideje újragondolni, hogy az Egyesült Államok miképpen védheti meg saját ellátási láncának biztonságát – írja a blog hasábjain Thomas T. Kubic, a Gyógyszerbiztonsági Intézet elnök-vezérigazgatója, az FBI korábbi magas rangú vezetője. A szerző az erőfeszítések fokozását ajánlja a kongresszusnak és az Obama-kormányzatnak, nem csak belföldön, de a globális harcban is.

Az amerikai gyógyszertárakban, a Nemzeti Gyógyszerészeti Tanács által engedélyezett honlapokon, valamint csomagküldő szolgálatokon keresztül vásárolt gyógyszerek majdnem mindig megbízhatóak. Rendszerint az egyéb forrásokból – ellenőrizetlen honlapokról, külföldi fantomcégektől – származó készítményekkel adódik probléma. Ezeket általában olyanok vásárolják meg, akiket félrevezet a szép megjelenésű honlapokon olvasott megtévesztő hirdetések szövege. E rosszhiszemű cégek tevékenységének eredménye, hogy a szellemitulajdon-védelmi jogérvényesítés koordinátora (Intellectual Property Enforcement Coordinator) szerint az országba áramló gyógyszerek 8 százaléka nem biztonságos és/vagy hamisítvány. Világszerte ez az arány 10 százalék körül alakul.

Veszélyforrást jelentenek azok a lopások, amelyek során nemegyszer konténernyi orvosság kerül illetéktelen kezekbe – a feketepiacra. Abban a pillanatban, hogy megszakad a termékek hivatalos és biztonságos ellátási lánca, már lehetetlen ellenőrizni, hogy egy adott pirulát milyen körülmények között és meddig tároltak, vagy érte-e szennyeződés. Ez pedig minden gyógyszerfogyasztóra veszélyt jelent. A szerző épp ezért a jelenlegi szabályok és büntetési tételek jelentős szigorítását szorgalmazza, támogatva a közelmúltban a kongresszus elé terjesztett, ilyen értelmű törvényjavaslatot. A gyógyszerek lopása és a lopott gyógyszerek értékesítése ugyanis minden esetben emberéletek százaira jelenthet fenyegetést.

Az internet jelentőségét felismerve, Kubic azt állítja, nincs értelme csak belföldön felvenni a harcot a hamisítókkal és a feketézőkkel. Az Egyesült Államok egyedül nem képes megoldani a problémát, globális összefogásra van szükség. Ebben pedig Amerikának vezető szerepet kell vállalnia – zárja fejtegetését a szerző.