• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hankó Zoltánt választották ismét elnöknek

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

A 2014-es mérlegadatok egyértelműen mutatják a patikák gazdasági stabilizálódását.

Tisztújítás, köztestületi napok, küldöttközgyűlés – gazdag programmal zajlott a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) múlt hétvégén rendezett háromnapos szakmai találkozója. Nagy többséggel újra választották dr. Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét, aki további négy évig irányítja a köztestületet. Az alelnökök körében sem történt változás, így Bartus György, Sándor Csaba, Sohajda Attila látja el a tisztséget, s továbbra is Zalai Károly lesz a főtitkár.

 

A köztestületi napok keretében együttműködési megállapodást kötött a gyógyszerészi kamara az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI), amelyben a gyógyszertárak létrehozásával, működtetésével kapcsolatos határozatok átadásának eljárásrendjét rögzítették. Minderről Hankó Zoltán, a kamara újraválasztott elnöke tájékoztatatta a Weborvost.

Beszámolt arról is, hogy tovább növekedett patikák adózott eredménye 2014-ben: míg 2010-ben nem érte el a 8 milliárd forintot, addig 2013-ban már 20,9, tavaly pedig 22,5 milliárd forintot ért el. Ez az összeg lényegében azonos a liberalizáció előtti utolsó esztendő eredményével. Szintén kedvező változások történtek a veszteséges vállalkozások körében: míg 2010-ben 528 veszteséges gyógyszertári vállalkozás volt (600-nál több gyógyszertárral), 2013-ban 220-ra, 2014-ben pedig 178-ra mérséklődött a számuk.

Az elmúlt évek során sikerült kilábalni, de legalábbis elindulni kifelé a gazdasági, szakmai és morális válságból, s olyan modellt létrehozni, amely gazdaságilag racionálisabb, szakmailag biztonságosabb és morálisan érzékenyebb az előzőnél, fogalmazott az elnök. A 2014-es adatok egyértelműen mutatják a patikák gazdasági stabilizálódását.

A következő négy évben legfontosabb feladatként nevezte meg a tulajdonosi program befejezését, a kialakult modell finomszabályozását, a gyógyszerészi kompetenciák további fejlesztését, és annak napi gyakorlatban történő érvényesülését. Mindemellett kiemelten fontos a szakmai önkormányzatiság erősítése, tette hozzá Hankó Zoltán.

Hosszadalmas, több egymást követő jogszabály-módosításra és az új előírásokhoz igazodó hatósági gyakorlat fokozatos változására van szükség a patikai ügyelet rendezéséhez. A munka megkezdődött, egyeztetések folynak az Egészségügyért Felelős Államtitkársággal, a magángyógyszerészekkel és a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségével is. Az elnök szerint reális társadalmi igényeknek megfelelő, ugyanakkor a gyógyszerészek érdekeit is figyelembe vevő szabályozás, hatósági gyakorlat és finanszírozás alakulhat ki, s 2016-ban már komoly rendezési lépések várhatóak, bár a folyamat vélhetően nem zárul le jövőre.

A jövő évi költségvetési törvény ismeretében az ideihez hasonló kondíciókra számíthatnak a patikusok. A gyógyszertárakat érintő támogatások összege ugyanannyi lesz: a generikus ösztönző 3,6 milliárd, a gyógyszertárak szolgáltatási díja 4,5 milliárd, a kisforgalmú gyógyszertárak működési célú (vissza nem térítendő) támogatása 700 millió, a kamatmentes, visszatérítendő finanszírozási előleg 1,2 milliárd forint. A patikai hitelprogram kamattámogatására jövőre is 370 millió forint jut, a gyógyszertári tulajdoni hányad állami elővásárlására 2016-ban is 250 millió forint szerepel a költségvetésben.