• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Helyettesíthetők a felfüggesztett vérnyomáscsökkentők

Lapszemle 2018.07.03 Forrás: hvg.hu - népszava.hu
Helyettesíthetők a felfüggesztett vérnyomáscsökkentők

A valzartánt szedő betegek hozzájuthatnak ilyen hatóanyagú gyógyszerhez most is, csak nem feltétlenül ahhoz, amit rendszeresen szednek.

Az RTL Híradó háziorvosokat kérdezett meg arról, mit tehetnek azok a betegek, akik olyan valzartán hatóanyagú gyógyszert szednek, amelyeket érint a pénteken nyilvánosságra hozott felfüggesztés. A gyógyszerügyi hatóság hétvégén azt ígérte: a hét első napjaiban tájékoztatja az egészségügyi szakembereket, szükség esetén a betegeket a további teendőkről - idézte a híradó riportját a hvg.hu.

A valzartánt szedő betegek hozzájuthatnak ilyen hatóanyagú gyógyszerhez most is, csak nem feltétlenül ahhoz, amit rendszeresen szednek, hanem valamelyik hivatalosan felajánlható helyettesíthető készítményhez.

Ferenczi Attila háziorvos is a helyettesítést ajánlotta lehetséges megoldásként. Az RTL Híradónak azt mondta: a patikákban pontosan tudják, melyik gyártó valzartán-készítményeinek forgalmazását függesztette fel a gyógyszerészeti intézet, és azokat a készítményeket állítják át egy biztonságosan használható, ugyanolyan hatóanyagú, de más cég által gyártott készítményre. Persze az is lehet, hogy a beteg kéri az orvost, állítsa át egy másik hatóanyagú vérnyomáscsökkentőre, ha az addigi készítményben megingott a bizalma – tette hozzá.

Az eddig ki nem váltott, de érvényes recepteken szereplő gyógyszereket akkor lehet helyettesíteni ugyanolyan hatóanyagú és hatáserősségű, de más gyártónál készült gyógyszerekre, ha az orvos a recepten nem ikszelte be a „nem helyettesíthető” felirattal ellátott kockát.

A témával a Népszava is foglalkozott, ipari forrásuk az eset hátterét azzal világította meg, hogy a 27 szóban forgó terméket bár különböző gyárak állítják elő, de valamennyi ugyanabból a kínai forrásból vásárolja hozzá az alapanyagot, és ennek a hatóanyagnak a gyártója jelezte a minőségi problémát. Tudomása szerint e jelzésre először a a cseh és lengyel hatóság lépett, majd a hazai is felfüggesztette – a helyzet tisztázásáig – az érintett termékek forgalmát. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy jelenleg nem áll olyan információ rendelkezésre, ami alapján azt kellene javasolni, hogy aki a most felfüggesztett tételekből váltott ki gyógyszert, az ne szedje be. 

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink