• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

HPV: van, ahol már a mamát és a papát is oltják

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A daganatos megbetegedéseken, nemi szervi szemölcsökön túl koraszülést, idő előtti burokrepedést is okozhat a vírus.

Bár már 11 éve létezik a Humán papillomavírus (HPV) elleni oltás, még mindig rengeteg az averzió, a tévhit a vakcinával szemben. Többek között ezért is gondolta úgy a szexuális úton terjedő betegségek szakembereiből álló STI Társaság, hogy múlt heti háromnapos nagygyűlésükön külön blokkot szánnak a témának, bemutatják azokat a legfrissebb vizsgálati eredményeket, amelyek bizonyítják, mekkora jelentőségű, hogy kivédhető ez a nemi szervi szemölcsöt, de akár rákot is okozó vírusfertőzés.

A Társaság meghívója szerint a szexuális úton terjedő fertőzések (Sexually Transmitted Infection - STI) szinte kivétel nélkül emelkedő számban fordulnak elő, ami csak részben magyarázható a célzott vizsgálatok gyarapodásával, ez a járványügyi trend ugyanis világviszonylatban megfigyelhető. "A HIV-fertőzéstől való félelem visszatartó ereje a múlté; míg a szexuális szabadosság, az egészségügyi ismeretek hiánya, az internetes ismerkedési lehetőségek bővülése egyre fiatalabb korban növeli az STI-k kockázatát. Ezek a betegségek napjaink, és a következő évtizedek legfontosabb közegészségügyi kihívását jelentik."

Körülbelül 11 ezer férfi szenved péniszrákban a világon, de Európában is több mint 1100 lehet a számuk. A nőket sem kímélik a nemi szervi daganatok: a vulva és vaginarákos esetek száma a világban 21 ezer, Európában 3850. Az orális és anális szex is hordoz veszélyeket, hiszen a szájüregi daganatok, az anális rák is több ezer nőt és férfit érint.

A legnagyobb számban azonban azok a nemi úton terjedő betegségek fordulnak elő, amelyek kialakulásáért elsősorban a HPV tehető felelőssé: a világban 530 ezer nő szenved méhnyakráktól, de Európában is több mint 23 ezer a számuk. A mindkét nemet érintő nemi szervi szemölcs pedig több millió, Európában több százezer embert érint.

Ezeknél a hivatalos adatoknál a valóságban sokkal több eset lehet - mondta előadásában a fenti statisztikákat bemutató dr. Várkonyi Viktória. A Magyar STI Társaság elnöke azonban azt is hozzátette, hogy egyre több tanulmány születik arról, milyen hatékonyan megelőzhető számos eset az említettek közül a HPV elleni oltásokkal. Különösen a HPV négy illetve kilenc fajtája ellen védelmet nyújtó vakcinák eredményesek, ennek igazolásául elmondta: Ausztráliában a 4 komponensű, a szemölcsök kialakulását is megelőző oltást nemcsak lányoknak, hanem fiúknak is beadták. A vizsgálatok megállapították, hogy a vakcináció hatására mindkét nemnél jelentősen kevesebb szemölcs alakult ki, ezért át is tértek erre az oltóanyagra.

A HPV korábban kevésbé említett veszélyeiről is szólt a doktornő. Elmondta például, hogy az egyre elfogadottabb orális szex miatt is nő a szájüregben megjelenő szemölcsök, daganatok száma, de a fej-nyakrákos esetek is egyre gyakoribbak. Mindezek legfőbb okozója a HPV, amely fertőzését már csak azért is meg kell előzni például a kismamáknak, mert ellenkező esetben a gyermeküknek is át tudják adni a kórt.

Dr. Várkonyi Viktória szerint a 4 komponensű vakcinánál a tanulmányok szerint csak a 2015 végén megjelent 9 komponensű, azaz a HPV 9 fajtája ellen védelmet nyújtó oltóanyag a jobb: a vizsgálatok szerint ez akár 100 százalékos hatékonysággal előzi meg a vírus okozta betegségeket. Nem véletlenül az STI Társaság elnöke ezt a 9 komponensű HPV elleni védőoltás ajánlja, és nemcsak a fiatal lányoknak, hanem a hivatalos www.infovac.hu-ra felkerült " Felnőttkori oltások ütemezésének ajánlása" alapján akár az 54 éves középkorúaknak is.

Már a doktornő is említette a HPV-vel fertőzött kismama és gyermeke közötti veszélyes kapcsolatot, ezt folytatta dr. Melczer Zsolt klinikai orvos, aki a HPV prevenció szülészeti aspektusairól beszélt. Elmondta például, hogy a szexuálisan aktív nők közel fele legalább egyszer életében már átesett HPV fertőzésen, amelynek előfordulása a 25 év alatti nők körében a leggyakoribb. Nem csoda, hogy a fertőzésnek hatása lehet a terhességre, és a szülésre is.

A szakember tanulmányokra hivatkozva elmondta: a HPV duplájára növeli a terhességi magas vérnyomás, a preeclampsia kockázatát, számos idő előtti burokrepedésért, illetve 35. hét előtti spontán koraszülésért lehet felelős. A vírus miatti méhnyak műtétek is jelentősen növelik a koraszülés kockázatát. Mindezek miatt dr. Melczer Zsolt szerint is mindenképp meg kell előzni a fertőzést, amelyre hatékony megoldás a védőoltás. A szakember szerint a HPV több fajtája ellen védelmet nyújtó oltóanyag az ajánlott. Hiszen a nemzetközi vizsgálatok alapján a vírusnak több olyan variációja is létezik, amely növeli a rákos megbetegedések kockázatát.

A nagygyűlésen számos szakma képviselői vettek részt, hiszen a társaság tagjai között megtalálhatók bőrgyógyászok, nőgyógyászok, urológusok, mikrobiológusok, sőt járványügyi szakemberek is. A HPV-ről tartott előadások nagy érdeklődést váltottak ki körükben. A legtöbben például nem értették, hogy az állam miért a 2 komponensűt tette térítésmentessé az érintett korosztálynak. Az elnök szerint ennek a kérésnek a megválaszolása nem a társaság kompetenciája - hozzátette: nemsokára tenderkiírás lesz, "drukkoljunk, hogy a hatékonyabb oltóanyag kerüljön be az ingyenes iskolai oltási programba".

Egy pozitív példa is elhangzott a nagygyűlésen. Egy fehérvári orvos elmondta, hogy a város fizeti a három adagból álló 9 komponensű HPV oltássorozatot, mindazoknak, akik kérik, legyen az fiatal vagy idősebb, fiú vagy lány. "Tehát mi a mamát és a papát is oltjuk!"- tette hozzá mosolyogva a fehérvári doktor.

Legolvasottabb cikkeink