• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Immuno-onkológiai készítmény kapta az Év Gyógyszere díjat

Gyógyszerpiac 2018.11.21 Forrás: Weborvos
Immuno-onkológiai készítmény kapta az Év Gyógyszere díjat

Október közepe óta, tételes finanszírozás mellett a magyar tüdőrákos betegek is hozzáférnek.

Egyedülálló módon, negyedszerre ítélték MSD Pharma Hungary Kft. készítménynek az Év Gyógyszere díjat, idén a bőr- és tüdőrák bizonyos fajtáinak hatékonyabb kezelését lehetővé tévő immuno-onkológiai készítményért. Az 1997-ben alapított „Év Gyógyszere” díjat minden évben olyan gyógyszerkészítménynek ítéli oda a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT), amely innovatív hatásmechanizmusa, hatékonysága vagy betegbarát jellege miatt áttörést jelent a betegségek kutatásában és gyógyításában. Az elismerés kedvezményezettjéről a kiemelkedő szakértőkből álló Szakmai Bíráló Bizottság értékelése alapján az MFT vezetősége titkos szavazás keretében dönt.

„Azért különösen nagy megtiszteltetés átvenni a fejlesztésért a vállalatunknak ítélt szakmai díjat, mert mostanra a melanómás betegek mellett a tüdődaganattal diagnosztizált magyar betegek számára is széles körben érhető el az innovatív terápia”– mondta Thomas Straumits, az MSD Pharma Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. „James P. Allison és Hondzso Taszuku közelmúltbéli Nobel-díjjal való kitüntetése az MSD számára különösen sokat jelentett, hiszen magunk is szerepet vállalhattunk abban, hogy felismeréseikből mára valós terápia legyen az orvosok kezében. A kezelés mostani befogadását megelőzően a magyarországi klinikai vizsgálataink során 430 magyar betegen alkalmaztuk a gyógymódot.”– tette hozzá.

Az EMMI közelmúltbéli – hosszas várakozást megelőző – döntése nyomán az immuno-onkológiai terápia hazánkban is alkalmazható első vonalas készítményként. Ez azt jelenti, hogy már nemcsak azok a betegek kaphatják majd, akik már átestek a kemoterápiás kezelésen és az nem hozott számukra megfelelő javulást, hanem első választható terápiaként hozzáférhetnek orvosuk javaslata alapján mindazok, akiknél egy előzetes vizsgálat alapján hatásos lehet az eljárás.

Az immuno-onkológia olyan egyedi megközelítése a rákos megbetegedések kezelésének, amely a szervezet saját immunrendszerét segíti a rák leküzdésében. Alapja az a felismerés, hogy minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de ideális esetben az immunrendszer ezeket felismeri, és el is pusztítja. A betegség akkor tud növekedni és terjedni a szervezetben, amikor a daganatos sejtek elrejtőznek az immunrendszer elől. Az immuno-onkológiai kezelések kiiktatják a rosszindulatú sejtek azonosítását gátló álcát, és beindul a szervezet normál immunválasza.

Az immuno-onkológiai terápia nem egyforma mértékben hatásos adott ráktípusokra nézve, ezért a kezelésre való alkalmasságot előzetes vizsgálatokkal határozzák meg.

A WHO adatai szerint az Európai Uniós országok közül hazánkban a legmagasabb a tüdő rosszindulatú daganatos megbetegedéseiből eredő halálozások száma. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai szerint évente mintegy 10-11 ezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak itthon, miközben évente több mint 8 000-en vesztik életüket a betegségben.

 

Legolvasottabb cikkeink