• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Immuno-onkológiai készítmény kapta az Év Gyógyszere díjat

Gyógyszerpiac 2018.11.21 Forrás: Weborvos
Immuno-onkológiai készítmény kapta az Év Gyógyszere díjat

Október közepe óta, tételes finanszírozás mellett a magyar tüdőrákos betegek is hozzáférnek.

Egyedülálló módon, negyedszerre ítélték MSD Pharma Hungary Kft. készítménynek az Év Gyógyszere díjat, idén a bőr- és tüdőrák bizonyos fajtáinak hatékonyabb kezelését lehetővé tévő immuno-onkológiai készítményért. Az 1997-ben alapított „Év Gyógyszere” díjat minden évben olyan gyógyszerkészítménynek ítéli oda a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT), amely innovatív hatásmechanizmusa, hatékonysága vagy betegbarát jellege miatt áttörést jelent a betegségek kutatásában és gyógyításában. Az elismerés kedvezményezettjéről a kiemelkedő szakértőkből álló Szakmai Bíráló Bizottság értékelése alapján az MFT vezetősége titkos szavazás keretében dönt.

„Azért különösen nagy megtiszteltetés átvenni a fejlesztésért a vállalatunknak ítélt szakmai díjat, mert mostanra a melanómás betegek mellett a tüdődaganattal diagnosztizált magyar betegek számára is széles körben érhető el az innovatív terápia”– mondta Thomas Straumits, az MSD Pharma Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. „James P. Allison és Hondzso Taszuku közelmúltbéli Nobel-díjjal való kitüntetése az MSD számára különösen sokat jelentett, hiszen magunk is szerepet vállalhattunk abban, hogy felismeréseikből mára valós terápia legyen az orvosok kezében. A kezelés mostani befogadását megelőzően a magyarországi klinikai vizsgálataink során 430 magyar betegen alkalmaztuk a gyógymódot.”– tette hozzá.

Az EMMI közelmúltbéli – hosszas várakozást megelőző – döntése nyomán az immuno-onkológiai terápia hazánkban is alkalmazható első vonalas készítményként. Ez azt jelenti, hogy már nemcsak azok a betegek kaphatják majd, akik már átestek a kemoterápiás kezelésen és az nem hozott számukra megfelelő javulást, hanem első választható terápiaként hozzáférhetnek orvosuk javaslata alapján mindazok, akiknél egy előzetes vizsgálat alapján hatásos lehet az eljárás.

Az immuno-onkológia olyan egyedi megközelítése a rákos megbetegedések kezelésének, amely a szervezet saját immunrendszerét segíti a rák leküzdésében. Alapja az a felismerés, hogy minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de ideális esetben az immunrendszer ezeket felismeri, és el is pusztítja. A betegség akkor tud növekedni és terjedni a szervezetben, amikor a daganatos sejtek elrejtőznek az immunrendszer elől. Az immuno-onkológiai kezelések kiiktatják a rosszindulatú sejtek azonosítását gátló álcát, és beindul a szervezet normál immunválasza.

Az immuno-onkológiai terápia nem egyforma mértékben hatásos adott ráktípusokra nézve, ezért a kezelésre való alkalmasságot előzetes vizsgálatokkal határozzák meg.

A WHO adatai szerint az Európai Uniós országok közül hazánkban a legmagasabb a tüdő rosszindulatú daganatos megbetegedéseiből eredő halálozások száma. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai szerint évente mintegy 10-11 ezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak itthon, miközben évente több mint 8 000-en vesztik életüket a betegségben.

 

Legolvasottabb cikkeink