• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Izületpótló műtétek: utána sem egyszerű

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip

A Scrip szerint az innovatív véralvadásgátlók gyökeres változást hoznak a klinikai gyakorlatban.

A Bayer Schering Pharma Xarelto márkanevű új Xa-faktor-inhibítora (hatóanyag: rivaroxaban Kanadában) megkapta az egész világra szóló forgalmazási engedélyt. A készítmény elsődleges indikációja thromboembolikus események (TEEk) megakadályozása teljes térdízület-csere vagy teljes csípőízület műtéten átesett betegeknél – közölte a gyártó a Scrippel.


Ez ennek a maga kategóriájában első gyógyszernek a fő alkalmazási területe, amelyet a BSP a Johnson Pharmaceutical Research and Developmenttel közösen fejlesztenek, hogy alkalmazható legyen más akut és krónikus kórképekben is – így TEE kezelésére, stroke-prevenció céljából szívpitvar-fibrilláció esetén, TEE megelőzésére [más] betegségben miatt hospitalizált pácienseknél, továbbá akut szívkoszorúér szindróma másodlagos prevenciójára.


A Xarelto július pozitív minősítést kapott az EU gyógyszerhatóságának humángyógyszer-bizottágától, a CHMP-től is – ugyancsak „TEE-megelőzése csípőműtét és térdizület csere" indikációban – , és a közeljövőben várható az engedély kiadása is.

 A gyógyszer forgalmazási engedély-kérelmét az Egyesült Államokban is beadták, s további tíz országban/piacon kezdődött hasonló eljárás. A kérelmek alapjául szolgáló adatokat a RECORD kódnevű klinikai kísérleti program során gyűjtötték.


A Xarelto a Boehringer Ingelheim direkt thrombin-inhibítorával, a Pradaxával együtt (hatóanyag: dabigatran etexilate) egyike a számos új orális antikoagulánsnak, amelyeket az akut és krónikus indikációk e körére fejlesztenek, s amelyektől azt várják, hogy gyökeres változást hoznak a klinikai gyakorlatban. A Pradaxát Kanadában ugyanerre az indikációra augusztusban hagyták jóvá.


Nemrégiben előzetes adatokat hoztak nyilvánosságra, melyek arra mutatnak, hogy a Pfizer kísérleti Xa-faktor-inhibítora, az apixaban az ADVANCE-1 klinikai teszt során nem felelt meg a vele szemben támasztott elsődleges kritériumoknak, emiatt későbbre, 2009 második féléve utánra halasztották amerikai engedélykérelmének benyújtását (indikáció: térdízület-csere műtét utáni TEE-megelőzés). A Daiichi Sankyo Xa-faktor-inhibítor jelöltje, a Du-176b ezzel szemben szeptemberben, a II. fázisú klinikai vizsgálat során ígéretes eredményeket produkált (indikáció: csípőműtét utáni TEE-prevenció).


Xa-faktor-inhibítort fejleszt többek közt az Astellas (az YM150-est) és a Portola Pharmaceuticals (a betrixant). Mindkettő II. fázisú klinikai vizsgálatai folynak.


A Scrip a fejlesztések horderejét érzékeltetendő közli, hogy 2005-2006-ban Kanadában csaknem 69 ezer térd- és csípőízületcsere-műtétet végeztek.