• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Jelentősen nőtt a Richter nyeresége és árbevétele 2021-ben

Gyógyszerpiac Frissítve 2022.02.28 Forrás: MTI
Jelentősen nőtt a Richter nyeresége és árbevétele 2021-ben

Az idén kétszámjegyű növekedésre lett volna lehetőség a termékportfólió és a húzótermékek hatására, ugyanakkor a háború kitörésével nem számoltak.

A tavalyihoz hasonló árbevételt vár euróban számolva a Richter Gedeon Nyrt., feltéve, hogy az orosz és az ukrán piacok nem omlanak össze teljesen - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a gyorsjelentést követő háttérbeszélgetésen.

Hozzátette, hogy az idén kétszámjegyű növekedésre lett volna lehetőség a termékportfólió és a húzótermékek hatására, ugyanakkor a háború kitörésével nem számoltak.

A FÁK-területeken a veszteség elkerülhetetlen, annak mértéke még kérdéses, ugyanakkor ezt számításaik szerint a specializált termékek nyugat-európai eladásának idei várható növekménye ellensúlyozhatja - mondta a vezérigazgató, jelezve: a Richter csaknem 20 éve folyamatosan csökkentette a kitettségét az orosz piactól.

Az idei terveket elsősorban az árfolyam veszélyezteti, másodsorban a volumen, mivel jelenleg nem lehet szállítani a FÁK piacaira. Már az utolsó, múlt heti kamiont sem tudták elvámolni - közölte Orbán Gábor, hozzátéve, hogy Oroszországban a fizetőképesség is erősen kérdéses. Ugyanakkor optimista a vezérigazgató, mert szerinte a pénzforgalom feltételei egyelőre adottak. Azt még nem lehet tudni, hogy a SWIFT-kizárásnak mi lesz a következménye, ha ugyanis a rubel konvertibilitása sérül, az a nemzetközi kereskedelmet gátolja - mondta. Az elszámolás az orosz partnerekkel a jövő héten tisztázódhat - jelezte.

Az orosz piac forgalmának 60 százaléka jelenleg szabadáras, 40 százaléka pedig fixáras - mondta Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke.

A vezérigazgató kérdésre közölte: a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) mintegy 100 millió eurónyi orosz vevői kintlévőségre biztosítékot nyújt, ebben szerinte a háború miatt változás várható. Az oroszországi üzemük államosításának veszélyére vonatkozó felvetésre azt mondta: ez egyszeri sokkot okozhatna, viszont ha a termékjogok tulajdonában nem lenne változás, "akkor nem vennének el sokat".

Orbán Gábor értékelése szerint komoly pénzügyi és szakmai eredményeket értek el 2021-ben, kétszámjegyű, 11,3 százalékos növekedést értek el az árbevételben, döntően a kiemelt magas hozzáadott értéket jelentő készítmények értékesítésének hatására. Az adózott nyereség még az üzemi eredményhányadnál is jobban, több mint 33 százalékkal nőtt. A gyógyszergyártás a konszolidált árbevétel 80 százalékát adta, ez a cég profitabilitásának az alapja. A devizaárfolyam változások kedvezően hatottak, a hatás a konszolidált árbevételre 663 millió forint volt. A kiemelt készítmények között a Vraylar árbevétele jelentősen nőtt tavaly: az amerikai forgalom után elért royalty árbevétel 28,7 százalékkal 101,569 milliárd forintra nőtt (dollárban 30,2 százalékkal). A Terrosa és a Bemfola forgalma is kétszámjegyű növekedést mutatott, előbbi 51,3 százalékkal 13,1 milliárd forintra, utóbbi 17,6 százalékkal közel 20 milliárd forintra nőtt. Minden régióban nőtt az árbevétel 2021-ben, kivéve az orosz piacot - összegezte.

A k+f költések enyhén nőttek, elérték a 61 milliárd forintot tavaly, arányuk az árbevétel 9,7 százalékára emelkedett, az előző évi 9,5-ről.

Bogsch Erik rámutatott arra, hogy a cég két orosz válságot is túlélt már, a rubel árfolyama 1995-ig számos alkalommal többszörösére gyengült a dollárhoz képest, jelenleg teljesen kiszámíthatatlan. Az orosz piac aránya az árbevételben 2013-óta csökken, tavaly 17 százalék volt. Az orosz-ukrán piac súlya együttesen nagyjából 20 százalék. Egyik oldalról aggodalomra ad okot a helyzet, ugyanakkor a piacok diverzifikálásával sikerült csökkenteni a kitettséget - mutatott rá.

A vállalat a BÉT-honlapján közzétett jelentése szerint 2021-ben 141,180 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 33,1 százalékkal nagyobb az előző évinél. A társaság éves árbevétele 630,595 milliárd forint volt, 11,3 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9320 forint, a legalacsonyabb 6890 forint volt.

 

Legolvasottabb cikkeink