• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Jogszabály-módosítást javasolnak a gyógyszerészek

Gyógyszerpiac 2019.11.05 Forrás: Weborvos
Jogszabály-módosítást javasolnak a gyógyszerészek

Sok gyógyszerészt hátrányosan érint majd a gyógyszertárvezetéshez szükséges követelmény bevezetése 2025-től.

A gyógyszergazdaságossági törvény alapján 2025. január 1-től csak az lesz jogosult gyógyszertár vezetésére, aki rendelkezik a megfelelő szakgyógyszerészi szakképesítéssel. Ezalól a követelmény alól mentesítést kapnak azok a gyógyszerészek, akik 1975. január 1. előtt születtek, vagy 2015. július 15-e előtt szerezték meg a szakképesítésüket, vagy ezelőtt kezdték meg a szakgyógyszerészi képzésüket.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége egyetért a szakképesítési követelmény bevezetésével, azonban úgy véli, hogy a könnyítések ilyen módon történő bevezetése hátrányosan érinti a gyógyszerészek egy részét, mivel életkor alapján tesz különbséget abban, hogy ki részesülhet mentességben a követelmények alól - tudatták közleményben.

A gyógyszerészi szakvizsgát legkönnyebben a fiatal beosztott gyógyszerészek tudják megszerezni, közvetlenül az egyetem elvégzése után. Később, saját gyógyszertárat vezetve és további kötöttségek mellett azonban sokkal nehezebb befejezni a hároméves elméleti és gyakorlati képzést. Ezt mérlegelve a jogszabály mentességet ad a gyógyszerészek egy csoportjának. Azonban az 50 éves korhatár meghúzásával az idősebb gyógyszertárvezetőknek kedvez a jogszabály, mivel azoknak a gyógyszerészeknek, akik ugyan 2025-ben még nem töltötték be az 50. életévüket, de szintén rendelkeznek szakmai és magánéleti kötöttséggel, jelentős problémát okozhat a képesítés megszerzése.

A HGYSZ javasolja, hogy a gyógyszertárvezetéshez szükséges szakvizsga követelményét felmenő rendszerben vezessék be, és ne csak az 50 év feletti gyógyszerészek legyenek felmentve alóla. Tehát azoknak a gyógyszerészeknek legyen kötelező a szakvizsga, akik az előírás megjelenését követően, azaz 2015. július 15-e után szerezték meg a gyógyszerészi diplomájukat.  Mivel ezek a gyógyszerészek már az egyetemi képzés elvégzésekor tisztában lehettek a jogszabályi változásokkal, volt lehetőségük időben dönteni, és felkészülni a követelmények bevezetésére.

A Szövetség másik megoldási lehetőséget is javasol. Eszerint legalább azok a gyógyszerészek mentesüljenek a követelmények alól, akik 2015. július 15. előtt már voltak személyi jogos vagy intézeti gyógyszertárvezetők  – ebben az esetben a megszerzett tapasztalatuk biztosítja felkészültségüket. A HGYSZ elképzelése szerint ők mindaddig megőriznék mentességüket, amíg ugyanabban a gyógyszertárban maradnak vezetők, ahol jelenleg is dolgoznak.

”Észrevételeinket elküldtük az EMMI Egészségügyi államtitkárságára, és bízunk benne, hogy megfontolják javaslatainkat. Úgy véljük, hogy ezekkel a lépésekkel ki lehetne küszöbölni azt, hogy a jogszabály hátrányosan különböztessen meg gyógyszerészeket az életkoruk vagy a szakképzésük megkezdésének időpontja alapján.” -  mondta Dr. Marjai Tamás, a HGYSZ szakmai igazgatója.

„Véleményünk szerint ugyancsak komoly problémaforrás, hogy a szakirány rendeletszintű meghatározása a mai napig nem jelent meg. A gyógyszerészek érdekében nagyon fontos lenne, hogy minél előbb megismerhető legyen a megfelelő szakvizsgákat meghatározó jogszabály, mellyel egyértelművé válna, hogy milyen követelménynek kell megfelelniük azoknak, akik 2025-től gyógyszertárat szeretnének vezetni” - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink