• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jól jön az összefogás a nehéz helyzetben

Gyógyszerpiac Forrás: Kórház Szaklap

2012 a hazai gyógyszeripar történetének egyik legnehezebb esztendeje volt.

A gyógyszergyártóknak egyszerre kellett szembenézniük az új adók miatti kiadásnövekedéssel, valamint a gyógyszerárak csökkentését célzó kormányzati intézkedések okozta árbevétel-eséssel. A kialakult helyzetet tovább nehezítette, hogy a bevezetett vaklicit az üzleti tervezést rendkívül bonyolulttá tette.

Sajnálatos módon év közben úgy látszott, a gyógyszerkassza csökkenésének legnagyobb vesztesei a Magyarországon gyártó, fejlesztő, a nemzetgazdasághoz erőteljesen hozzájáruló tradicionális hazai gyártók lesznek - mondta dr. Szabó László, a Teva Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a KÓRHÁZ szaklapnak adott évértékelő interjúban, melyet a Weborvos Pro idéz.

Az esztendő során a Teva Magyarország is jelentős árbevétel-csökkenést szenvedett el. A számunkra korábban meghatározó terápiás területeken hátrányos helyzetbe került a vakliciten nyertes, többségében kis importőr cégek külföldről behozott készítményeivel szemben. A kevesebb árbevétel mellett
problémát jelentett, hogy a forráshiány miatt a patikák és az egészségügyi intézmények mind nagyobb kintlévőséget halmoztak fel a cég nagykereskedelmi divíziójával szemben.

Hogyan történhetett mindez? A patikák és kórházak kintlévőségeinek nagy részét is a nagykereskedőiken keresztül a nagy hazai gyártók finanszírozzák. A Teva Magyarország a nehéz helyzetben azt a döntést hozta, hogy – bár költségeiket jelentősen csökkenteniük kellett és minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott a költség-kontroll – mindent megtesz azért, hogy a magyar betegek és az őket gyógyító orvosok, tágabb értelemben pedig az egész magyar nemzetgazdaság stratégiai partnerei lehessenek – tekintett vissza a vezérigazgató.

„A kórházaknak olyan finanszírozási, szállítási konstrukciókat ajánlottunk, amellyel biztosítani tudták a folyamatos ellátást, a kiváló minőségű, megbízható készítményeinket piacon tartottuk, s nem utolsó sorban új terápiás lehetőségekkel segítettük a gyógyító munkát. Mindezek mellett a magyarországi gyártásunk erősítésével, fejlesztésével munkahelyteremtéshez és az ország
export-teljesítményéhez járultunk hozzá.

Idén a vállalat életében nagyon jelentős beruházást adtunk át. Ez a magyar gyógyszeripar évszázados hagyományainak méltó folytatása lett. Erre a beruházásra valamennyien nagyon büszkék vagyunk. Októberben nyílt meg a 22 milliárd forint befektetésével létrehozott új gyáregységünk Gödöllőn. A legkorszerűbb technológiával felszerelt, 15 ezer négyzetméter alapterületű üzemben steril készítményeket – így többek között infúziókat és injekciókat – állítunk majd elő. Évente 200 millió egységnyi steril gyógyszerkészítmény készülhet a hatmodulos gyártósorán. Az óriási gyártókapacitásnak köszönhetően a magyar betegek ellátása mellett, a Teva steril készítményei a világ több mint 70 országába eljuthatnak.

Az új beruházás a döntéshozók figyelmét is ráirányította arra a tényre, hogy a gyógyszeripar a magyar nemzetgazdaság stratégiai iparága, a nagy hazai gyártók pedig nem „csak" a különböző betegségekre, de a gazdasági problémákra is hatékony „pirulákkal" szolgálnak, hiszen a hazai GDP mintegy négy százalékát ők adják. A Teva önmagában a beszállítóinkat is figyelembe véve 10 000 embernek, vagyis egy kisebb városnyi lakosnak nyújt munkahelyet, s ezzel megélhetést.

„Év végéhez közeledve elmondhatjuk, partnereink értékelték erőfeszítéseinket, egyre többen választottak, választanak a gyártósorainkról lekerült termékeket. Bár árbevételünk csökkent, összességében mégiscsak megerősíthettük piaci
pozícióinkat. Minden 7. magyar beteg gyógyulását a Teva készítménye segíti, a kórházakban minden 3. gyógyító készítményt mi gyártjuk. A nemzetgazdaságért tett további lépéseinket pedig az a kormányzati döntés is segíti, aminek köszönhetően a gyógyszergyártók kutatásra és fejlesztésre fordított költségeik
egy részét az őket sújtó különadókból leírhatják" – mondta dr. Szabó László.

A pozitív hírek ellenére az előttük álló esztendő is kihívásokkal teli. A kórházak működésére fordítható források várhatóan nem, vagy csak minimálisan bővülhetnek, a gyártói különadók továbbra fennmaradnak. Jövőre a vállalat célja az ideivel azonos: a magyar orvosokkal, kórházi szakdolgozókkal szorosan együttműködve, nap-nap után mindent megtegyünk a betegek gyógyulásáért.

Legolvasottabb cikkeink