• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kamarai állásfoglalás a Krupp-kúp ügyében

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége állásfoglalása a Rectodelt ügyben.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége is állást foglalt a sajtóban zajló „Rectodelt ügy" kapcsán.  "Indokoltnak tartjuk és kezdeményezzük, hogy az Egészségügyi Szakmai Kollégium valamennyi orvosi terápiás szakterületen tekintse át a járóbeteg-ellátás keretében rendelhető „életmentő" gyógyszerek körét, ezt követően történjen felülvizsgálat ezek árára és támogatotti státuszára, azzal a céllal, hogy a rászorulók indokolt esetben megfizethető áron juthassanak hozzájuk. Amennyiben indokolt, az egészségpolitika kezdeményezzen olyan változtatásokat ezen gyógyszerek támogatásba fogadásában és /vagy forgalmazásában, amelyek egyszerre biztosítják az elérhető árat / térítési díjat és a folyamatos ellátást" - áll az álásfoglalásban.

Mint írják, a "GYEMSZI-OGYI január 16-i közleménye alapján lehetőség van arra, hogy a gyógyszertárakban a Rectodelt kúppal azonos terápiás értékű magisztrális gyógyszert állítsanak elő, megfelelő minőségben, szakmailag kockázatmentesen. A Kamara elnöksége kéri, hogy
- a GYEMSZI-OGYI az előirat pontos összetételének és technológiájának megadásával, a felhasználhatósági idő megjelölésével, a készítmény pótlólagos felvételével a FoNo VII.-be, továbbá a Rectodelt kúp magisztrális készítménnyel történő helyettesíthetőségének lehetővé tételével,
- a nagykereskedők a megfelelő hatóanyag elérhetőségével
segítsék a gyógyszertárakat gyógyszerellátási feladatuk teljesítésében".

A Gyemszi- OGYI közleménye a témáról:
A Rectodelt kúp (hatóanyag: prednisone) magisztrális helyettesíthetőségével felmerült kérdésekkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk a prednisolone tartalmú magisztrális kúpok elkészítésére vonatkozóan.

A magisztrális (pozitív) lista alapján jelenleg Rectodelt kúp helyettesítésére prednisolone alapanyagból készíthető el magisztrális kúp a pseudokruppos gyermekek számára.

A prednisolone hatóanyag hatáserősség tekintetében nem tér el a prednisone-tól, ekvivalens dózisokkal kell számolni belőlük, vagyis a prednisone 30 mg-jának prednisolone-ból is 30 mg felel meg.

Technológiai szempontból magisztrális kúp készítéshez a prednisolone alapanyag alkalmazása javasolt. Vivőanyagként Adeps solidus 50 és Adeps solidus compositus egyaránt használható, az ülepedés gátlására és a hatóanyag könnyebb szuszpendálhatóságának érdekében kis mennyiségű Acidum silicicum colloidale használata is indokolt lehet.

A nagykereskedők megkeresésünkre azt az információt adták, hogy a prednisolone alapanyag szerepel a készletükben (Hungaropharma Zrt), illetve szükség szerint be tudják szerezni azt (Phoenix Pharma).

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy Prednisolon tabletta felhasználása magisztrális kúp elkészítéséhez nem javasolt. Az OGYI-P-70-2005 módszertani levél alapján forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszer alkalmazása magisztrális gyógyszer kiindulási anyagaként nem tekinthető szakszerűnek, és a fenti esetben a prednisolone alapanyag beszerezhető. A Prednisolon tabletták esetében a bennük található teljes segédanyag mennyiség technológiai szempontból megnehezíti a kúpkészítést. A magisztrális gyógyszerek készítéséhez felhasználható gyógyszeranyagok listája még ezen a héten kiegészül a prednisone hatóanyaggal.

Legolvasottabb cikkeink