• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kína: egyetemes gyógyszerár-szabályzásra készül az egészségügy

Gyógyszerpiac Forrás: Pharma Marketletter

Folytatódik a korrupció-ellenes hat évtizedes küzdelem az ázsiai országban.

A Kínai Népköztársaság alap/általános egészségügyi rendszert szándékszik bevezetni 2011-ig, részben, hogy csökkentse a gyógyszerrendelési kiadásokat, részben, hogy mérsékelje a gyógyszerhez jutás nehézségei okozta nyugtalanságot [illetve inkább: elégedetlenséget]. A programtervezetről, amely egy nagyobb ívű reformterv része, az egészségügyi minisztérium politikai [stratégiai] és regulációs részlegének főigazgatója, Liu Csin-ming (Liu Xinming) számolt be – mint a Pharma Marketletter megfogalmazta – „a kormánykézben lévő Csinhua [Xinhua] hírügynökség útján számolt be".

Alap-gyógyszerválaszték már 2009-ben

Az alapkészlet körét az Egészségügyi Világszervezet prioritási listájára alapozzák majd, amelyet azonban ebben az évben még frissítenek, méghozzá tizenhatodik alkalommal. A jelenleg érvényes változat 2007 márciusából való, mintegy 350 tételt tartalmaz – ezzel párhuzamosan azonban létezik egy gyerekgyógyászati lajstrom is, 2007 októberéből.

Dr. Liu nyomatékosította, hogy „az alapvető gyógyszerek nem jelentenek egyszersmind olcsó gyógyszereket is", hangsúlyozva ezzel, hogy a fő cél, egyelőre legalábbis az, hogy e készítmények az idei évtől fogva Kína valamennyi nyilvános egészségügyi intézményében és gyógyszert árusító kiskereskedelmi üzletében kivétel nélkül hozzáférhetők legyenek.

Lényegi fontosságúnak ítéltetett, hogy a hatóanyagok árait referenciaárak segítségével a kormány kontrollálja, mely árakat a helyi hatóságoknak szem előtt kell majd tartaniuk a jogszabályalkotás során.

1980, azaz azóta, hogy Kína felhagyott a központi tervezéssel a „kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus" megvalósítására, a kórházak gyógyszerárusítással igyekeztek extrabevételre szert tenni – mégpedig egyes jelentések szerint olykor gyatra vagy éppen hamis gyógyszerek árusításával, a gyógyszerrendelések manipulálásával.

A jelenlegi árkontroll papírtigris a helyi gyártók számára

A kormányzat reméli, hogy új programja hatékonyabb lesz a mostani, az árakat központilag szabályzó mechanizmusnál. Jelenleg az Országos Fejlesztési és Reformbizottság, valamint az Állami Élelmiszer és Gyógyszerhatóság és több más kormányhivatal felelős a különféle gyógyszerek árainak regulációjáért.

Ennek folyományaképpen a helyi gyártók átnevezik áruikat, megvesztegetik Az Állami Élelmiszer és Gyógyszerhivatal tisztségviselőit, hogy megelőzzék a behatóbb kontrollt. 2007 februárjában a Hatóság bejelentette, hogy felülvizsgál 170 000 gyártási engedélyt: sok termékkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy az árkontroll megkerülése céljából újracsomagolt, más, vagy korábbi készítményekkel azonos áru.

A Csinhua szerint a kórházak a múltban figyelmen kívül hagyták az egészségügy árdirektíváit, és drágább gyógyszereket rendeltek a betegeknek, hogy többet számíthassanak fel a kezelésükért.