• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Klinikai gyógyszerkutatók tanácskoznak Debrecenben

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Az elmúlt két évtizedben a magyar klinikai farmakológia teljes egészében bekapcsolódott a mára globalizált klinikai gyógyszerkutatásba.

A hazai klinikai gyógyszervizsgálatok egyik központjában, Debrecenben tartja 16. továbbképző kongresszusát a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság a hét végén. Kovács Péter professzor, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke az MTI érdeklődésére kifejtette: a klinikai farmakológia összekötő kapocs vagy inkább híd az elméleti gyógyszerkutatás és a betegellátás klinikai gyakorlata között. Az alapkutatók által kifejlesztett gyógyszerjelölt készítmények alkalmasságát és hatásosságát a célbetegség kezelésére klinikai farmakológiai vizsgálatok során bizonyítják be.

Tekintettel arra, hogy e vizsgálatokat egészséges vagy beteg emberek bevonásával végzik, igen szigorú, világszerte egységes szabályok és törvényes előírások vonatkoznak minden ilyen eljárásra - tette hozzá, megjegyezve, hogy a mostani tanácskozásuk egyik kiemelt témája ezért a klinikai vizsgálatok jogi szabályozásai, a magyar gyógyszerhatóság szervezeti változásának és a közeljövőben életbe lépő új egységes európai szabályozásnak az áttekintése.

Kovács Péter elmondta azt is, hogy a Debreceni Egyetemen működik az ország egyik vezető klinikai farmakológiai részlege. A hazai klinikai vizsgálatok egyik igen jelentős bázisának számít Debrecen, ahol 2001-ben az országban elsőként jött létre önálló farmakológiai tanszék.

Debrecenben évente 20-22 készítmény úgynevezett bioegyenérték-vizsgálatát végzik el, vagyis azt kell megállapítaniuk, hogy egy-egy gyógyszer szabadalmi védettségének a lejárta után a más gyártó által készített, hasonló hatóanyagú gyógyszerek hatása megegyezik-e az eredeti készítményével - magyarázta. Hozzátette: évente 25-30 önkéntest vonnak be a készítmények kipróbálásába, jelenleg főként német és osztrák gyógyszerfejlesztőknek dolgoznak.

A klinikai farmakológiai vizsgálatok nagyrészt tisztán szellemi exportot jelentenek, az elmúlt két évtizedben a magyar klinikai farmakológia teljes egészében bekapcsolódott a mára globalizált klinikai gyógyszerkutatásba. Ez komoly bevételi forrás az egészségügyi intézményeknek, viszonylag jelentős létszámú foglalkoztatást biztosít, és lehetővé teszi egyes új kezelések bevezetését a hazai betegek gyógyításába már a forgalomba hozatalt megelőzően is - közölte a professzor.

A szombaton záruló, háromnapos debreceni rendezvény lehetőséget ad a hazai szakemberek széles körének - gyógyszerkutatók, az egyetemek, az egészségügyi hatóságok, a különböző etikai bizottságok, a gyógyszergyárak és -forgalmazók képviselői, valamint a gyakorló vizsgáló orvosok - szakmai tapasztalatcseréjére is - jegyezte meg a szervezőbizottság elnöke.

Legolvasottabb cikkeink