• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Közös kutatási-fejlesztési projektekben indult a Richter

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Két fő fejlesztési területen, nőgyógyászati és biotechnológiai vonalon indultak el közös projektek a Széchenyi 2020 program keretében.

A Richter Gedeon Nyrt., a Szegedi Tudományegyetem, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciális együttműködésben megvalósuló kutatása olyan K+F technológiák kifejlesztését tervezi, amelyekből származó ismeretek jelentősen hozzájárulnak a biotechnológiai úton előállított fehérjegyógyszereink hatásmechanizmusának, illetve a fellépő mellékhatások kialakulásának megértéséhez - közölte a Richter.

A célok között szerepel egy a már Richterben meglévő licenc alapján történő rekombináns hormon, illetve egy gyógynövény alapú nőgyógyászati készítménycsalád fejlesztése is. Ezek egyaránt a Richterben felhalmozott biotechnológiai illetve a SZTE gyógyszer-technológiai és klinikai tudására épülnek. A sikeres preklinikai fejlesztést követően klinikai vizsgálatok végzését tervezzük.

A kifejlesztendő biotechnológiai bioszimiláris fehérje készítmény célcsoportja elsősorban a daganatos- és autoimmunbetegségekben szenvedő betegek, döntően az európai piacon. A fejlesztésre kerülő termékek várható ára az eredeti készítményekhez képest kedvezőbb, így a terápia szélesebb betegcsoportok számára is elérhetővé válik.

A fogamzóképes és menopauzában lévő nőket tekintve a gyógynövény alapú, nőgyógyászati készítmények és eszközök célcsoportja – hazai szinten –több milliós, a termékeket tartósan alkalmazó réteget jelent. A hüvelynyálkahártya védelme, a menopauzában jelentkező tünetek csökkentése a jelenleg elérhető készítményekkel nem teljesen megoldott, így a természetes alapú termékeink széles fogyasztói réteg érdeklődésére tarthatnak számot.

A projekt céljai közt szerepel még egy, az immunbetegségek (pl. psoriasis, reumatoid arhritis) kezelését segítő hatóanyag azonosító rendszer kidolgozása is. Továbbá a partnerek az innovatív generikus fejlesztések között olyan nanotechnológiai módszerek kidolgozását tervezik, amelyek révén pontosabb ismeretet szerezhetnek a terápiás fehérjék működéséről. E részprogram eredményei alapot szolgáltatnak újszerű terápiás eljárások kidolgozásához, illetve nanogyógyszerek létrehozásához. A projektfeladatok a Richter nőgyógyászati portfóliójának kiegyensúlyozott fejlődését és bővülését szolgálják. A Társaság versenyképességének hosszú távú fenntartásához – valamint nagy hozzáadott értékű készítmények létrehozásához - elengedhetetlen a magas színvonalú K+F tevékenység fenntartása, melyhez az 1,9 mrd forintos pályázati támogatás is hozzájárul.

A közelmúltban a Richter saját marketinghálózatot épített ki – Nyugat Európában és Latin-Amerikában – a nőgyógyászati termékeinek forgalmazására, amely a Társaság reményei szerint képes lesz a projekt eredményeképpen létrejövő termékek gyors és eredményes piaci bevezetésére.

A pályázat elszámolható összköltségvetése 4,89 Mrd Ft, amelyből 2,83 Mrd Ft vissza nem térítendő támogatás. A projekt 4.891.326.131 Ft összköltségvetésből a SZTE 670 748 910 Ft, az MTA SzBK 267 900 000 Ft támogatást kapott. A Richter 1 897 285 066 Ft támogatás mellett 2 055 392 155 Ft saját forrással vesz részt a tevékenységben - zárul a közlemény.