• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kutatókat vinnének a szigetre

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip

Az írek tárt karokkal várják a szakembereket és a gyógyszerteszt-megbízásokat.

Ha Írország meg szeretné kapni azoknak az egyre nagyobb összegeknek az ellenértékét, amelyeket az egészségügybe fektetett, gondoskodnia kell arról, hogy az innovatív terápiák és szolgáltatások elérhetővé váljanak az ellátandók számára – véli John McLaughlin, az IPHA, azaz az ír gyógyszerészeti-egészségügyi szövetség elnöke.


A McLaughlin a Scrip kérdéseire válaszolva közölte: az IPHA számításai szerint az ország lakosságának öregedése és az epidemiológiai trendek következtében (például, mert a köztársaság lakóinak 50 százaléka túlsúlyos) az ír egészségügyi kiadások az idén elérik 16,2 millárd eurót, és a növekedés a következő években is folytatódik. Emiatt, mondta, az egészségügy finanszírozási céljait úgy kell megállapítani, hogy maximális gyógyászati előnyöket nyújtson.


A kormány és az ipar innovációbarát eggyüttműködését illusztráló pozitív példák egyikeként megemlítette az ország hatékony gyógyszertámogatási rendszerét, amelynek révén az ellátandók időben hozzájutnak az újonnan engedélyezett termékekhez.
A szervezetet, úgymond, ugyanakkor aggasztja, hogy a jelenlegi „költségkozponú" légkörben a drága gyógyszerek gyógyszergazdasági minősítése „bürokratikus késedelmet" okozhat, vagy – ami még rosszabb – megakadályozhatja a pácienseknek az új gyógyszerekhez való hozzájutását. McLaughlin minden, az érték-ár arány megállapítását szolgáló módszernek összhangban kell lennie Írország innovációbarát imidzsével.


Ebből következik, hogy az egészségügyi technológiák értékelésének (health technologi assessment, HTA) továbbra is a regulációs folyamatoktól elkülönítve kell zajlania. A HTA-knek, tette hozzá az elnök, többek a gyógyszerek különböző, a betegségek kezelésében érvényesülő előnyeinek széles körű meg-/el-/felismerésén kell alapulnia.


A másik lehetőséget, hogy a kormányzat a lehető legjobban profitáljon egészségügyi kiadásaiból, az jelentené, ha kibővítenék a személyi egészség-ellenőrzési programot, azaz átfogó ismeretekre tennének szert a lakosság szűrővizsgálatai révén. Az olyan innovatív egészségügy megoldások azonban, amilyen például a személyre szabott ellenőrzés, McLaughlin szerint „csak akkor alkalmasak a kiadások csökkentésére, ha az előtt összpontosítanak a betegségek következményeire, illetve szövődményeire, mielőtt ezek fellépnének.


Az IPHA nemcsak az egészségügyi költségek miatt tartja fontosnak az innováció ösztönzését, hanem az ír gazdaság jövőbeli fejlődése szempontjából is. A köztársaság gyógyszeripari exportja 2006-ban 15 milliárd eurót tett ki, vagyis az első helyet szerezte meg a világranglistán. Írországban jelenleg 120 gyógyszeripari cég működik, és közvetlenül vagy közvetve 50 ezer ember megélhetése függ tőle.


A szervezet egyik fő célja, hogy további kutatókat és klinikai vizsgálatokat vonzzon a szigetre. A klinikai vizsgálatok egyik nagy akadálya tavaly hárult el, amikor – mint McLaughlin rámutatott – bevezették a gyógyszercégek által folytatott összes klinikai vizsgálat szabványos díját. Az IPHA most azt szeretné elérni, hogy egységesítenék az etikai bizottságok jóváhagyási rendszereit, és életpálya-konstrukciókat dolgoznának ki minden klinikus és az egészségügyben dolgozó hivatásos számára.

Legolvasottabb cikkeink