• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Lehetne nagyobb szerepünk a klinikai gyógyszerkutatásban

Gyógyszerpiac 2018.10.02 Forrás: Weborvos
Lehetne nagyobb szerepünk a klinikai gyógyszerkutatásban

Újabb tízmilliárdokat hozhatna Magyarországnak a klinikai kutatások számának növelése.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány azon szándékát, hogy Magyarország a klinikai gyógyszerkutatás terén tovább erősítse élvonalbeli pozícióját. Legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen tárgyalt az AIPM két tagvállalatának globális vezetőivel a klinikai vizsgálatok kiterjesztésének lehetőségéről. Hazánk ugyanis minden számítás szerint egyértelműen profitálna a klinikai kutatások jelenleg is százmilliárdos volumenének növeléséből - áll az AIPM közleményében.

A Kormány a közelmúltban számos alkalommal foglalt állást a gyógyszeripar nemzetgazdasági jelentőségének megerősítése mellett, melyet a kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatokat tömörítő szervezetként az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) is üdvözöl. A szervezet által támogatott stratégia egyik kiemelten fontos területe lehet ugyanis a speciális és nagy értékű szolgáltatás-exportként megjelenő klinikai vizsgálatok számának növelése is. A közös célok gyakorlati megvalósítását segíti, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében a mostani ciklusban külön kormányzati felelőse is van az innovációval kapcsolatos kormányzati stratégia megalkotásának és végrehajtásának, de a hatékony előrelépés a Kormány és a gyógyszeripar további együttműködését is igényli, ezért az Egyesület már a nyár folyamán megkereste Palkovics László innovációs minisztert.

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta, hogy a szakmai szervezet szerint minden lehetőség adott hazánk nemzetközi klinikai kutatóvizsgálatokban európai szinten is kiemelkedő szerepvállalásának további erősítéséhez. Hozzátette, hogy a gyógyszerfejlesztési vizsgálatokban való részvételért ugyanakkor komoly, és egyre fokozódó nemzetközi küzdelem folyik, így versenyképességünk folyamatos fenntartása és javítása további intézkedéseket igényel. Ezért különösen fontos és üdvözlendő a magyar külgazdasági és külügyminiszter által New Yorkban is képviselt kormányzati szándék, amely egy irányba mutat az AIPM által már korábban megfogalmazott célokkal – tette hozzá Dr. Holchacker Péter.

A klinikai vizsgálatok száma akár 20-30 százalékkal növelhető lenne

A Magyarországon elvégzett klinikai vizsgálatok számának további, mintegy 20-30 százalékos növekedése a nemzetgazdaságnak évi 18-28 milliárd forint többletbevételt jelentene, melyből 7-11 milliárd forint a központi költségvetés adóbevételeit növelné. E célok elérése érdekében azonban több területen előremutató intézkedésekre van szükség, ugyanis a fokozódó verseny és a 2020-tól életbe lépő, klinikai vizsgálatokra vonatkozó Európai Uniós szabályozás veszélyezteti hazánk e téren elért európai élvonalbeli pozícióját.

Az AIPM által korábban megfogalmazott nyolcpontos javaslatcsomag a klinikai kutatások bővüléséhez kíván hozzájárulni: az átlátható, kiszámítható, befektetéseket ösztönző jogi és pénzügyi környezet, az innováció elismerése a hazai gyógyszer-finanszírozásban, valamint a klinikai kutatáshoz szükséges szakmai kompetenciák és rendszertámogató megoldások orvosképzésbe és ellátórendszerbe történő beépítése mind az innovációs ökoszisztéma kézzel fogható javítását támogatnák.

A hazánkban elvégzett gyógyszerfejlesztési klinikai vizsgálatok összességében mintegy 100 milliárd forint hozzáadott értéket teremtenek a magyar gazdaságnak, miközben a gyógyszerfejlesztési vizsgálatok több ezer magasan képzett szakember itthoni foglalkoztatásához és szaktudásának folyamatos növeléséhez járulnak hozzá. Az ország jelentős szerepvállalása a klinikai kutatások terén azonban mégis annak a több tízezer magyar betegnek a legnagyobb érték, akik számára ezek a fejlesztések a legmodernebb kezeléseket teszik elérhetővé, mindezt úgy, hogy az ingyenes gyógyszerek a költségvetés számára is milliárdokban mérhető könnyebbséget jelentenek évente.

Legolvasottabb cikkeink