• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Leleplezett turpisságok a gyógynövény-készítményeknél

Gyógyszerpiac Forrás: www.jobbulast.com

A hatás több tényező függvénye, de erről nem tájékoztat a doboz, a csomagocska.

Nem is gondolnánk, hogy a gyógynövényi készítményeken, amelyek kivonatokat tartalmaznak, a milligramm nem ugyanazt jelenti, mint egy szintetikus kémiai anyagot tartalmazó gyógyszeren. A szintetikus vegyületeknél teljesen egyértelmű, hogy annyi hatóanyag van a gyógyszerben, amennyi rá van írva, mert lemérték, és annyit tettek bele. A gyógynövényes étrend-kiegészítőknél viszont az van feltüntetve, hogy a terméket (tabletta, kapszula, bármi) mennyi kivonat felhasználásával készítették - hívja fel a figyelmét a fogyasztóknak a HáziorvosBlog (jobbulast.com).

A fitoterápiás termékek minőségét nagyon meghatározza a feldolgozás módja. A kivonószer ismerete alapvető fontosságú lenne, hiszen ugyanabból a növényből két eltérő polaritású kivonószerrel teljesen eltérő, azaz más hatású kivonat készül. Például a kamilla vizes kivonata nyugtató hatású és hasi görcs oldására alkalmas, a lipofil, tehát zsíroldékony kivonatának viszont elsősorban gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása jelentős. Alkoholos kivonata pedig tartalmazza mind a vízoldékony, mind a zsírban oldódó vegyületeket is.

Az étrend-kiegészítőket az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél kell bejelenteni, ami pusztán egy regisztráció, semmiféle hatástani vagy minőségi bizonyítékot nem kell bemutatni. Növényi eredetű szerek regisztrálása esetén csak a kivonat mennyiségét szükséges feltüntetni, és nem kötelező a drog:kivonat arányt (drug-extract ratio, DER) is jelezni, ami viszont elengedhetetlen lenne a kivonat „töménységének", azaz hatékonyságának megítéléséhez.

A forgalmazó nem köteles minden részletet közölni a termékével kapcsolatban. Ezzel a meglehetősen szabadon értelmezhető szabállyal kapcsolatosan Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének adjunktusa a HáziorvosBlognak elmondta: „A rendelet nem részletezi, hogyan kell definiálni a növényi eredetű komponenst. Már többször kezdeményeztük a jogszabály megváltoztatását, és ennek részeként azt is javasoltuk, hogy írja elő a rendelet, hogy a növényeknél a drog pontos neve, a kivonat mennyisége, a kivonószer és a DER is szerepeljen a csomagoláson. Eddigi erőfeszítéseink nem jártak sikerrel."

További részletek, egyéb leleplezések