• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mától eligazít a gyógyszertári blokk

Lapszemle Forrás: HVG Online

Megmondják, mennyit spórolhattunk volna, ha elfogadjuk az olcsóbb készítményt.

A gyógyszertárban kapott blokkra szerdától azt is ráírják, hogy a kiváltott készítménynél lett volna olcsóbb, így a betegek szembesülhetnek azzal, mennyit spórolhattak volna. Az egészségügyi államtitkárság múlt szerdai közlése szerint: február elsejétől a gyógyszerészeknek írásban is tájékoztatniuk kell a beteget, ha az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel – idézi a hvg.hu az MTI-t.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke korábban azt nyilatkozta: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a gyógyszerészeknek eddig is fel kellett ajánlaniuk az olcsóbb helyettesítő gyógyszert a betegeknek. Február elsejétől viszont, ha a beteg azt mondja, hogy ragaszkodik a drágább gyógyszerhez, akkor a patikusnak dokumentált módon, tehát írásos formában kell tájékoztatnia a beteget, aki így szembesülhet azzal: ha elfogadta volna az olcsóbb készítményt, azzal mennyit spórolhatott volna. Hankó Zoltán úgy véli, kézenfekvő, hogy az olcsóbb készítmény térítési díja a blokkon jelenjen meg, és ne kelljen egy külön papírt adni a betegnek.

Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője korábban arról beszélt: egy blokkról egyes gyógyszerek esetében akár 2000-3000 forint felesleges kiadást is le lehet majd olvasni. Hozzátette: a cél az, hogy még nagyobb teret adjanak a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) gyógyszerek elterjedésének, a gyógyszerész is érdekelt legyen abban, hogy azt a gyógyszert adja ki, amely a beteg és a biztosító számára is a legjobb.

A változással kapcsolatban a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) korábban azt közölte: a gyógyszerész csak a GYEMSZI-OGYI által helyettesíthetőnek és egyenértékűnek nyilvánított készítmények közül ajánlhat helyettesíthető gyógyszert a betegnek. A gyógyszerengedélyezés és -ellenőrzés rendszere garancia arra, hogy a generikus készítmények biztonságosak, hatásosak, és ugyanolyan jó minőségűek, mint az originális gyógyszerek.