• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lezárult a Richter ERNYO-13 projektje

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Lezárult a Richter Geredeon Nyrt. Hatékonyság vizsgálatának új lehetőségei a gyógyszeripar számára című pályázati projektje.

Az ERNYO-13 jelű, „K+F+I ernyőprojektek támogatása" tárgyú pályázati kiírásra benyújtott, „Hatékonyság vizsgálatának új lehetőségei a gyógyszeripar számára" című pályázat a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósult meg. A projekt keretében Társaságunk célja az elhízás (obezitás) és autizmus központi idegrendszeri támadásponttal történő gyógyszeres kezelésének kutatása volt.

A Richter Gedeon eredeti kutatási tevékenységében a központi idegrendszer kiemelt szerepet játszik. Kutatási portfoliójának fókuszában az elhízás, a kognitív rendellenességek, valamint az autizmus állnak.

Az ERNYO-13 projekt révén a Társaságnak lehetősége volt az autizmus és az elhízás terápiás kört érintő gyógyszerkészítmények fejlesztésére, valamint előkészítés révén hozzájárulni a leghátrányosabb helyzetű betegcsoportok gyógyításához.

A projekt pozitív hatásai mind Társaságunk, mind a kutatások célcsoportját jelentő társadalmi szegmens számára jelentősek. Az autizmus és az elhízás kezelése mind hazai, mind világviszonylatban jelentős gazdasági és társadalmi terhet jelentenek, amelyek biztonságos és hatékony kezelése napjainkig nem kellően megoldott. Ebből adódóan az eddig alkalmazott eljárásoknál kedvezőbb hatású gyógyszerkészítmények kifejlesztése jelentős társadalmi és gazdasági előnyökkel járhat.

A projekt célja, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeképpen olyan tudás és know-how jöjjön létre, ami - a társadalmi léptékű hatások mellett - elősegíti nagy hozzáadott értékű termékek kifejlesztését és Társaságunk versenyképességének megtartását.

A kitűzött célok megvalósulása új, versenyképes technológiák bevezetését eredményezi, ami hozzájárul a K+F-ben dolgozó munkatársak foglalkoztatásához, illetve Társaságunk közép-európai régióban kivívott vezető pozíciójának megőrzéséhez.

A kutatás során a Richter a betegségek biológiai alapjainak célzott megértését a specifikusan ezekre az állapotokra kifejlesztett betegség-állatmodellek megalkotásával, és ezekben a modellekben új hatásmechanizmussal rendelkező terápiás lehetőségeket kereste. A gyógyszerfejlesztés kritikus lépése az a döntés, amely állatkísérletben hatékonyságot mutató molekulával történő klinikai fejlesztés beindításáról születik. A mérlegelés középpontjában a hatékonyság/biztonságosság áll. A Richter célja a pályázattal olyan vizsgálórendszerek kialakítása volt, amely ezt a döntést megalapozottabbá teszi. Noha a gyógyszerkutatás időtávja meghaladja a pályázat időkereteit, a kritikus fontosságú lépések megvalósulását lehetővé teszi.

A projekt teljes költségvetése 2,7 milliárd forint volt, melyből 1350 millió forint tesz ki a pályázati támogatás. A program 3 éve alatt közel 200 fő kutató és technikus munkáját igényelte és ezáltal a magas képzettségi szintet képviselő kutatói állások megtartásában mértékadó szintet képvisel.

A Társaság szabadalmi bejelentést is tett az obezitás területen, amely idén vált publikussá. Az obezitás területen a hedonikus éhséget jellemző “sóvárgás" mérése indult meg rágcsálókban és beállításra került a sóvárgást és a hedonikus éhséget mérő humán mágneses rezonancián alapuló képalkotó (fMRI) teszt is.

Mindemellett a Richter több új, az elhízás hatékony gyógyszeres terápiájának elvi alapjait fektette le, amelyekből öt új kutatási téma indult a pályázat ideje alatt.